Deixalleria
En els darrers anys, el panorama en l’àmbit mediambiental ha canviat radicalment i també ha donat la volta al mitjó la comercialització de molts productes que eren envasats en vidre. Cada vegada es consumeix més i, en conseqüència , cada família genera més residus. Alguns d’aquest materials es poden reciclar fàcilment i altres necessiten un tractament més acurat, però, malgrat això, molts productes no poden ser reutilitzats.
En aquest context, va néixer la necessitat de posar en marxa les deixalleries. La deixalleria de Santpedor es va inaugurar l’any 2003 i, en aquest anys de funcionament, no ha parat de créixer el nombre de ciutadans que l’han utilitzat i de material que s’ha pogut reciclar. Amb la posada en funcionament del sistema porta a porta de recollida de residus, encara s’ha incrementat més la seva utilització. No cal dir que el fet de disposar d’aquesta infraestructura ha estat un gran avenç per Santpedor, ja que fa adonar-nos de la quantitat de residus que es produeixen i quins són els que es poden reciclar i per tant, ha estat també un element de pedagogia importantíssim. No fa pas masses anys que alguns d’aquests elements que avui dipositem a la deixalleria eren llençats en qualsevol voral de carretera o marges de rieres o rius.
Per sort, aquesta etapa ja ha quedat enrere. En concret és un equipament públic municipal de recollida de deixalles indicat per portar-hi tots aquells objectes domèstics que no es recullen regularment de forma domiciliària o en els contenidors de la via pública.
Hi ha diversos tipus de residus admesos a la instal·lació:
- Ferralla i metalls: coure, alumini, plom, acer, ferro, bateries de cotxes.
- Material electrònic, ordinadors, televisors, ràdios, telèfons mòbils, microones, cables elèctrics, fluorescents i llums de vapor de mercuri, piles frigorífics i electrodomèstics amb CFC, olis minerals (de cotxes), olis vegetals (de cuina), dissolvents, pintures i vernissos, material relacionat amb la fotografia i radiografies, productes de neteja, productes de manteniment de vehicles (ceres, líquids de fre...)
- Fitosanitaris-Herbicides, insecticides, aerosols, reactius de laboratori, tòners i cartutxos de tinta, termòmetres, baròmetres i similars, medicaments, paper i cartró, vidre, ampolles de cava
- Envasos lleugers: Brics, llaunes, plàstics, porexpan, pneumàtics, roba i calçats, pa sec, runes, restes de la construcció i obres menors, fustes, restes de jardineria i poda
- Residus voluminosos: Mobles, electrodomèstics sense CFC, rentadores, cuines, forns, matalassos.
Residus admesos que tenen limitació
- Pneumàtics de cotxe màxim 8 unitats/any
- Residus especials en petites quantitats màxim 10 kg/mes
- Runes i restes de la construcció 3 m3/semestre
Materials no admesos
- Materials barrejats
- Restes de menjar (excepte el pa sec)
- Residus ramaders (fems, cadàvers d’animals...)
- Residus industrials en grans quantitats
- Residus sanitaris (gasses, xeringues, vacunes...)
- Residus radioactius
- Residus d’activitat minera
- Recipients més grans de 200 litres
- Rebuig domèstics (bolquers, compreses, tovalloletes...)
- Extintors
- Materials explosius(bombones de butà i propà...)
- Pneumàtics de tractors o camió.
- Vehicles fora d’ús
- Qualsevol altre material que pugui classificar-se com a perillós.