Santpedor informa sobre els efectes en la salut dels nous comptadors de la llum

Dijous, 16 de maig de 2013

La capella de Sant Andreu de Santpedor es va quedar petita aquest dijous al vespre per acollir el públic interessat en escoltar la xerrada sobre el perill dels comptadors de llum que funcionen amb sistema wifi. La xerrada, organitzada per la regidoria de Medi Ambient de l'ajuntament de Santpedor, va anar a càrrec de l'associació Salut Activa.

Durant les prop de dues hores que va durar l'acte, els ponents van desvetllar alguns dels aspectes d'aquestes noves instal•lacions que, a banda de d'acabar amb el tradicional sistema de lectura a domicili dels comptadors de llum, poden generar un seguit de perjudicis per a la salut de les persones –sobretot aquelles que són electrosensibles- a causa de la potència de les ones de freqüència que emeten els aparells i que es transmeten a través de la xarxa elèctrica a intensitats 40 vegades superiors als senyals wifi domèstics.
Les intervencions, que van anar a càrrec de l'enginyer i advocat de Salut Activa, van generar posteriorment interpel•lacions per part de nombrosos assistents que es van interessar pels riscos concrets que aquest tipus de radiació de microones pot arribar a tenir en les persones.

Possibles riscos del món del wifi
Els estudis que s'han desenvolupat fins ara a diversos països, entre ells la Gran Bretanya, admeten que que no es coneix prou sobre els possibles efectes a llarg termini de la tecnologia wifi en la salut. Amb tot, situen la radiació de microones en el rang de freqüència de wifi com la possible causant de canvis de conducta, d'alteració de les funcions cognitives, d'activació de l'estrés i d'interferència amb les ones cerebrals.
Aquestes conclusions figuren en l'estudi que va desenvolupar recentment l'Agència de Protecció Sanitària del govern britànic que recull dades sobre els efectes de la radiació que emeten les xarxes wifi, la radiofreqüència dels telèfons mòbils i les torres de telefonia mòbil.

 

La resposta legal a aquesta situació

Davant les reticències que genera en alguns sectors de la societat la instal•lació d'aquest tipus de comptadors per part de les elèctriques, els ajuntaments han buscat mesures per regular-ho, principalment, a través d'ordenances municipals que estableixen els paràmetres màxims d'intensitat de la radiació d'ones dels aparells amb l'objectiu d'evitar perjudicis sobre la salut, aspecte que la regidoria de Medi Ambient de l'ajuntament de Santpedor no descarta adoptar per avançar-se al moment en què les elèctriques comencin el procés de substitució dels comptadors tradicionals pels nous, procés que ja s'ha iniciat en algunes ciutats com ara Manresa.

Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:23