L’Ajuntament de Santpedor va celebrar ahir de forma telemàtica el Ple ordinari del mes d’abril. Entre els temes tractats en destaca l’aprovació inicial de la modificació puntual III del POUM, la cessió de béns municipals a la Creu Roja Manresa i l’adhesió al Protocol davant les violències sexuals en espais públics d’oci de la comarca del Bages. El Ple també va aprovar unànimament una Moció de rebuig als projectes fotovoltaics i eòlics emparats en el Decret Llei 16/2019, presentada per la CUP i consensuada amb l’equip de govern.
El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Santpedor va entrar en vigor el desembre del 2013. La modificació puntual III preveu corregir incoherències i ajustar normativament alguns aspectes per donar resposta a les demandes de la població en el context actual. Entre les accions, es proposa la modificació de la disposició transitòria primera amb el sentit que l’ampliació d’habitatges, sempre d’acord als paràmetres urbanístics vigents, sigui també possible en aquells habitatges que tot i ser construïts correctament segons el Pla General anterior, van quedar en situació irregular amb l’aprovació del POUM vigent. La modificació puntual també preveu homogeneïtzar la normativa de construcció de piscines i umbracles mòbils i la regulació de les plaques solars en teulades, distingint les diferents zones del municipi i amb diferents paràmetres amb la voluntat de compatibilitzar el foment de les energies renovables amb el respecte pel paisatge urbà del municipi. En aquest sentit, al barri antic la instal·lació de panells fotovoltaics s’han d’ubicar respectant una separació de 60 cm i no s’admet la seva instal·lació en terrats o cobertes planes ni en zones lliures d’edificació. La modificació puntual III del POUM s’ha aprovat inicialment amb 11 vots a favor (ERC, Junts per Santpedor, Progrés Municipal i Santpedor En Comú Podem) i 2 en contra (CUP).
L’Ajuntament de Santpedor cedirà gratuïtament 19 llits articulats i 17 matalassos de làtex a la Creu Roja de Manresa. Així ho ha aprovat unànimement el Ple del mes d’abril, donant llum verda a que aquest material de l’antiga residència municipal i que actualment no es destina a cap ús ni servei públic, pugui ser cedit perquè en puguin fer ús les persones beneficiàries del Banc d’Ajudes Tècniques, que engloba vint municipis del Bages.
El Ple també va aprovar per unanimitat l’adhesió al Protocol davant les violències sexuals en espais públics d’oci de la comarca. Una iniciativa del Consell Comarcal del Bages subscrita per l’Ajuntament de Santpedor, que assumeix compromisos com ara incorporar la perspectiva de gènere en diferents àmbits i espais relatius a les festes populars o tenir en compte els criteris del Protocol a l’hora de contractar esdeveniments d’oci nocturn, entre d’altres. L’Ajuntament ha designat una persona referent en el municipi per al seguiment i gestió de les tasques relacionades amb aquest Protocol.
En matèria d’acció social, l’Ajuntament ha aprovat la pròrroga del conveni de col·laboració interadministratiu amb la Generalitat de Catalunya, per a l'assignació de 7 places col·laboradores de la residència municial Can Jorba per a l’exercici 2022. El dictamen va comptar amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC i Junts per Santpedor) i l’abstenció de l’oposició (CUP, Progrés Municipal i Santpedor En Comú Podem).
El Ple ordinari d’abril va aprovar la ratificació del Decret d’Alcaldia sobre l’aprovació del Pla pressupostari corresponent al període 2022-2024, amb els vots a favor d’ERC i Junts per Santpedor i l’abstenció de la CUP, Progrés Municipal i Santpedor En Comú Podem. El Ple va aprovar per unanimitat l’actualització del conveni amb la Diputació de Barcelona per funcions d'assistència en la gestió econòmica local (ASGEL), que l’Ajuntament utilitza des de l’any 2005.
L’Ajuntament de Santpedor va portar ahir al Ple la modificació de l'ordenança fiscal que regula els preus públics d’activitats per a infants i joves per al casal d’estiu Bitxac. La modificació contempla la regularització del preu públic, establint únicament un preu setmanal fixe, que resulta inferior al vigent. El preu públic resultant és el cost mínim per cada semana de tal manera que no es consideren descomptes per quantia de setmanes inscrites. Tot i això, degut als efectes que ha comportat la pandèmia de la COVID-19 per aquest any es preveuen uns preus especials per inscripcions de diferents setmanes. Es mantenen les bonificacions per a famílies nombroses, monoparentals i per un segon germà o germana inscrits al casal. La modificació es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i els vots en contra de l’oposició. En aquest mateix sentit el Ple va aprovar per 8 vots a favor (ERC i Junts per Santpedor), 2 en contra (CUP) i 3 abstencions (Progrés Municipal i Santpedor En Comú Podem) una modificació de crèdit finançat amb càrrec al romanent de tresoreria per ampliar la partida corresponent a les despeses pel casal d’estiu.
El Ple ordinari d’abril va aprovar per unanimitat l’autorització de compatibilitat per a l’exercici d’activitats privades a favor de dos funcionaris del Consistori. L’Ajuntament també va aprovar la recuperació en via administrativa de dues finques de propietat municipal, ocupades actualment pel que havia estat titular del contracte d’arrrendament ja finalitzat (Vots a favor d’ERC, Junts per Santpedor i Santpedor En Comú Podem; abstenció de la CUP i Progrés Municipal). El Ple d’abril va aprovar, amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, una nova incoació de procediment sancionador per la tinença d'animals potencialment perillosos a un veí de Santpedor, després que el procediment aprovat al Ple de gener no fos resolt dins el termini per la necessitat de modificar la persona instructora designada inicialment, per no trobar-se amb servei actiu a l’Ajuntament de Santpedor.
Unanimitat en la lluita contra l’emergència climàtica sense comprometre el territori
El Ple ordinari del mes d’abril de l’Ajuntament de Santpedor va aprovar per unanimitat una Moció de rebuig als projectes fotovoltaics i eòlics emparats en el Decret Llei 16/2019, presentada per la CUP i consensuada amb l’equip de govern. Tots els grups municipals amb representació al Ple van subscriure la moció i van expressar la notable preocupació per als avantprojectes d’energies renovables en sòl no urbanitzable proposats els darrers mesos al municipi, arran del Decret Llei 16/2019 aprovat per la Generalitat.
En aquest sentit, tots els grups estan d’acord en la necessitat de lluitar contra l’emergència climàtica però sense comprometre els valors ambientals, paisatgístics i agrícoles del territori. L’Ajuntament ha fet passos en aquesta direcció amb la suspensió de llicències durant un any, donant marge així per treballar durant aquest temps en la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i establir una regulació i unes àrees específiques per a aquestes instal·lacions.