Santpedor inaugura l’exposició “Controles?” sobre el risc del consum de drogues

Dijous, 11 d’abril de 2013

Informar sobre els riscos i prevenir el consum de drogues són els objectiu de l’exposició “Controles?” que aquest dimecres ha obert portes l’auditori del Convent de Sant Francesc de Santpedor. Es tracta d’una mostra de caràcter itinerant que, fins el 22 d’abril, visitaran un total de 400 estudiants d’ESO i de Batxillerat del municipi. ‘Controles?’ és un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona que arriba a la vila a iniciativa de la regidoria de Joventut. L’acte inaugural ha comptat amb la participació de l’alcaldessa, Laura Vilagrà, la regidora de Joventut, Maria Jesús Caride, i el Gerent de Serveis de Benestar Social, de la Diputació, Josep Muñoz. Després dels parlaments hi ha hagut l’actuació musical del grup local de versions Anaïs Vila i Mateu Peramiquel i una visita guiada adreçada a les autoritats i assistents a l’acte.

 

 

L’exposició és fruit d’un treball transversal que aborda la prevenció a través d’informacions i materials adreçats a diferents col·lectius. Malgrat que el principal són els adolescents entre els 12 i els 15 anys i els joves a partir de 16, el projecte està pensat també per implicar-hi pares i educadors. Aquest plantejament “transversal” és precisament un dels aspectos que més ha valorat la regidora de Joventut, Maria Jesús Caride, que ha expressat “la necessitat de no deixar sols els nostre fills i filles davant d’aquesta realitat”. Caride considera que els nois i joves santpedorencs “treuran molt profit dels materials que podrán treballar” a partir de la visita a la mostra.

 

L’exposició és fruit d’un treball transversal que aborda la prevenció a través d’informacions i materials adreçats a diferents col·lectius. Malgrat que el principal són els adolescents entre els 12 i els 15 anys i els joves a partir de 16, el projecte està pensat també per implicar-hi pares i educadors. Aquest plantejament “transversal” és precisament un dels aspectos que més ha valorat la regidora de Joventut, Maria Jesús Caride, que ha expressat “la necessitat de no deixar sols els nostre fills i filles davant d’aquesta realitat”. Caride considera que els nois i joves santpedorencs “treuran molt profit dels materials que podrán treballar” a partir de la visita a la mostra.

 

L'exposició és fruit d'un treball transversal que aborda la prevenció a través d'informacions i materials adreçats a diferents col•lectius. Malgrat que el principal són els adolescents entre els 12 i els 15 anys i els joves a partir de 16, el projecte està pensat també per implicar-hi pares i educadors. Aquest plantejament "transversal" és precisament un dels aspectes que més ha valorat la regidora de Joventut, Maria Jesús Caride, que ha expressat "la necessitat de no deixar sols els nostre fills i filles davant d'aquesta realitat". Caride considera que els nois i joves santpedorencs "treuran molt profit dels materials que podrán treballar" a partir de la visita a la mostra.
Tant des de l'ajuntament de Santpedor com des de la Diputació, s'ha posat de relleu la "necessitat de fer prevenció entre els joves, però també amb les seves famílies", aspecte que possibilita el plantejament d'aquesta exposició. Al seu torn, l'alcaldessa Laura Vilagrà, ha advertit que, malgrat tenir accés a molta informació "no tota és bona". En aquest sentit, només donant informació veraç als joves, però també a la resta de la societat, permetran lluitar "en aquesta creuada que només podem guanyar entre tots".


Les darreres estadístiques relatives als hàbits de consum de substàncies drogodependents a Catalunya indiquen que 2 de cada 3 joves entre 14 i 18 anys consumeixen alcohol sense ser conscients dels riscos que això comporta. A més, la intensitat del consum augmenta progressivament en aquesta franja d'edat entre les noies. D'altra banda, s'ha constatat que un 12% dels joves en aquesta mateixa franja d'edat fuma diàriament i un 17% ha consumit cànnabis en el darrer mes.

 

Les característiques de l'exposició
Amb aquest objectiu s'han dissenyat quatre àmbits diferents que van des dels plantejament genèric, destinat a tots els públics, amb informació sobre tres drogues com el tabac, alcohol i cànnabis, que es mostra a partir de diferents plafons informatius. El segon àmbit recull informació especifica per a cada tipus de públic, també amb plafons específics amb un color comú segons el col•lectiu al qual va adreçat: nois i noies dels 12 als 15 anys, joves a partir dels 16 o adults.


El muntage es complementa amb una àrea de material interactiu que permet utilizar 10 ipads per a les activitats grupals. Les pantalles contenen tot el material de l'exposició i s'hi accedeix per una interfície on s'hi escull l'edat i el recurs. L'exposició compta, finalment, amb una apartat dedicat al joc interactiu dels pares, mares i professionals.

 

Informació per convidar a la reflexió i al canvi d'hàbits educatius
La revisió constant dels perfils de consum i l'evolució del fenomen de les drogodependències ha motivat que la Diputació de Barcelona contempli noves formes de donar suport municipal a les polítiques socials en la prevenció de les drogodependències. Fruit d'aquest plantejament neix 'Controles?', una iniciativa expositiva adaptada a les circumstàncies actuals de consum, obrint grups d'edats i àmbits de treball, posant especial atenció en adolescents, joves i les seves famílies. És per això que "Controles?" s'adreça a aquesta població amb l'objectiu de proporcionar informació sobre drogues i treballar els factors de protecció per prevenir-ne el consum; promoure actituds responsables entre els joves treballant habilitats per a la vida i reflexionar sobre l'estil educatiu dels pares i mares per prevenir el consum de drogues dels fills i les filles.

 

Activitats al voltant de l'exposició
La mostra inclou tot un seguit de propostes de dinamització amb visites guiades i activitats complementàries que contribueixin a treure'n el màxim profit. Així, durant l'estada de l'exposició a Santpedor fins el 22 d'abril, els centres educatius tindran la possibilitat de fer-hi visites guiades. Està previst que 400 joves d'ESO i Batxillerat passin durant aquest mes i escaig pel convent de Sant Francesc, espai on s'ha instal•lat la mostra.
Dos professionals experts en drogues s'encarregaran del guiatge i la dinamització dels visitants amb l'objectiu de generar un procés de reflexió i diàleg. Cada visita té una durada aproximada d'una hora i mitja per grup classe.

 

Activitats complementàries
L'exposició també compta amb material i serveis complementaris per a aquells grups i col•lectius que estiguin interessats en fer un treball més enllà de la visita. Es tracta d'un taller de formació per a alumnes a cadascun dels cursos que hagin visitat l'exposició i de dues sessions de formació: una per als professors amb l'objectiu de formar en drogodependències, facilitant eines bàsiques que permetin als professors la realització dels tallers a l'aula, d'una banda; i una per a pares i mares amb l'objectiu de proporcionar informació sobre drogues i pautes educatives per prevenir el consum de drogues en els fills, de l'altra.

 

Prop de 3.000 visites d'estudiants
L'exposició 'Controles?' es va obrir per primera vegada al públic a Manresa, aviat farà un any, on va començar la itinerància per diferents municipis de la província de Barcelona. Abans d'obrir portes a Santpedor, la mostra ha comptabilitzat més de 4.000 visitants, dels quals, 2.970 han estat joves estudiants d'ESO i de Batxillerat.

Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:23