La cultura popular pren el protagonisme de la Festa Major de Santpedor

Dimarts, 4 de juny de 2013

La Festa Major de Santpedor arrenca aquest divendres amb un programa que reforça la presència de tots aquells actes vinculats a la cultura popular i  la música, amb un total d’onze concerts i actuacions per a tots els públics. El treball de la comissió organitzadora s’ha orientat en reforçar aquells eixos que puguin donar un tret distintiu a la festa a partir del treball en xarxa amb les entitats i penyes de la vila. Fruit d’aquesta voluntat, el programa incorpora enguany novetats importants com ara la festa dels anys 80, organitzada pel col·lectiu La Boîte Lenon, i la presentació en societat de la nova Colla Castellera de Santpedor, que aixecarà els primers castells durant l’acte que dóna el tret de sortida a les celebracions i que tindrà lloc el divendres, 7 de juny.  

El detall del programa l’ha explicat aquest dilluns la regidora de Cultura de Santpedor, Maribel Jódar, acompanyada Antoni Puig i Lluís Serra, representants de de La Boîte Lenon.    

L’orientació que s’ha volgut donar enguany a la festa és el fruit del treball que han realitzat durant l’any les penyes del poble i la comissió de festa major. Tots ells han vetllat per  preparar un programa atractiu per a totes les edats amb l’objectiu de garantir que tots els santpedorencs i santpedorenques tinguin el seu espai de festa. Aquest plantejament es veu clarament reflectit en la programació musical, que combina els elements de les festes majors de tota la vida, amb l’aposta pels artistes emergents i formacions que treballen la música popular i tradicional. En aquesta línia s’han programat concerts i balls amb les orquestres Rosaleda, Montgrins o la Mitjanit, i s’han previst vetllades com la que protagonitzarà el grup local “La Sal dels Mars”, amb un repertori de música tradicional i folk catalana; un concert de jazz amb Saphie Wells i l’actuació del grup guanyador del darrer concurs de músics de la Fira de Sant Miquel, els “Amar Mende”. Aquest apartat es complementa amb les actuacions d’alumnes de l’Escola Municipal de Música, de la mà conjunt instrumental mitjà i d’adults, d’una banda, i dels alumnes de sensibilització amb una  cantata infantil, de l’altra.   

Una festa revival dels 80, la gran novetat del programa Però un dels plats forts a nivell musical l’aporta la festa dels anys 80 en homenatge a la discoteca “La Boîte Lenon” que es va posar en marxa fa 30 anys a Santpedor, de la mà d’un grup de joves de la vila, alguns dels quals han volgut recuperar els records d’un projecte que marcar tota una generació, i compartir-los.  La festa, que es celebrarà la nit de divendres, a Cal Llovet, consistirà en una sessió tradicional de discoteca punxada per dos dels DJ’s de les sales d’èxit de l’època, l’Àngel Biosca i l’Eloi Colldeforn. Així mateix, també punxaran durant la vetllada els DJ’s residents de La Boîte, Jaume Fàbregas i Ferran Galan. 

Durant la vetllada, s’escenificarà una iniciativa que s’ha batejat amb el nom de “moment vinil” i que consistirà en punxar temes musicals en aquest suport. Es pretén que aquest sigui un dels moments culminants de la nit i, amb aquest objectiu, es retransmetrà el moment en una pantalla gegant. 

Per completar l’imaginari del panorama musical dels 80, la festa de La Boîte Lenon ha convidat el popular DJ dels 40 Principals, Fernandisco, que punxarà un seleccionat repertori d’èxits músicals d’aquesta dècada.  

Una matinal de cultura popular 

El diumenge de festa major presenta aquest any un cita que suposa tota una declaració d’intencions pel que fa al rumb que es vol donar a aquesta celebració: la Matinal de Cultura Popular que es celebrarà entre la plaça Gabriel Prat i la plaça Gran. A banda de la tradicional sortida de la imatgeria de la vila i dels grups culturals del poble, l’esdeveniment incorpora agrupacions convidades com els Bastoners de Súria, els Manrúsia Van del Pal, la colla sardanista Aires d’Or i els Cintaires de Santpedor. Aquests darrers, faran una de les primeres actuacions de la seva jove trajectòria, ja que es van crear arran de les Caramelles d’aquesta darrera Pasqua.  

La Festa Major Infantil

El programa festiu ha tingut també especial cura en atendre les necessitats dels santpedorencs i santpedorenques més menuts amb l’organització d’una sèrie d’activitats que contemplen, per primera vegada, un pregó infantil de Festa Major, que pronunciaran representants del Consell d’Infants de la vila. Al final d’aquest acte insitucional que es farà a la plaça Catalunya, tindrà lloc un espectacle d’animació i festa de l’escuma. 

Els nens i nenes podran gaudir també d’espectacles de màgia i per a públic familiar durant els quatre dies de festa. Enguany es torna a repetir la novetat que l’any passat va gaudir de molt èxit: el sopar i ball de Festa Major que s’ha preparat per nens i nens de 4t a 6è de primària i que es farà el diumenge, 8 de juny, a la placeta de l’Auditori del Convent. L’endemà dilluns, els espera la darrera gran cita amb una ludoteca a l’aire lliure que els permetrà gaudir de diverses activitats i tallers durant tot el matí a la plaça Gran. La jornada finalitzarà amb un espectacle d’animació a càrrec de la companyia “Ai Carai!”. 

Les vaquetes de Santpedor

La Coordinadora de Penyes i els Amics dels Correbous contribueixen a mantenir, un any més, les tradicionals vaquetes que es podran veure dissabte i diumenge al vespre, a la zona de la plaça del Sindicat, i el diumenge, de bon matí, amb l’esperat “Encierro de Santpedrín”, que sortirà a 2/4 de 8 des de Cal Llovet. 

Altres activitats

En el marc de la festa major també arrencarà la temporada de les piscines d’estiu amb una jornada de portes obertes, el dissabte 8 de juny. Durant aquesta jornada també es celebrarà la 13a edició de l’Open de Petanca d’Integració de Persones Discapacitades que cada any organitza el Grup d’Iniciatives de Discapacitats del Bages (GIDBA). La coordinadora de penyes organitza també una nova edició del Concurs de Paelles al Sol i la Gymcana Aborigen. 

Finalment, cal destacar la projecció del documental “Transmissions. Memòries de Lluís Sala” que tindrà lloc dissabte a la tarda a la capella de Sant Andreu. L’acte, estarà dirigit i presentat per Jordi Algué Sala, nét del protagonista del documental, excombatent republicà a la Guerra Civil. Sala, que actualment té 97 anys i viu a Callús, serà present a l’acte acompanyant el seu nét.

Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:23