Santpedor

El terme


Santpedor toca amb els termes de Castellnou de Bages, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Callús.

El nucli urbà el podem dividir en dues zones: el Barri Antic i l'Eixample. El barri Antic el formen els carrers al voltant de la plaça Gran i la plaça de l'Església, són carrers estrets i curts que es trobaven dins les muralles.

El barri antic és d'origen medieval. La zona de l'Eixample envolta tot el Barri Antic i en els últims anys ha tingut un creixement important.

Escampades pel terme també hi trobem diverses cases de pagès, amb granges, camps de conreu i boscos.

L'entorn


L'entorn de Santpedor ens ofereix un paisatge variat i atractiu, apte per fer-hi bones caminades. A través del sender de curt recorregut de 28 quilòmetres que dóna la volta al terme de Santpedor (PR-C 131) podreu resseguir la plana, on hi trobareu indrets tan agradables com l'ermita de Sant Francesc i el lloc de Claret (amb dues capelles de gran interès), els aiguamolls de la Bòbila o la Sèquia. A la part nord, més muntanyosa, el sender s'enfila pel Serrat dels Morts i els Emprius, des d'on gaudireu d'unes magnífiques vistes del pla de Bages i Montserrat. També passa per indrets frondosos, com els tolls del Xuclador i de la Font Coberta.

El clima, la geologia i el relleu


El clima de Santpedor, és un clima mediterrani de muntanya mitjana, ja que es troba allunyat de la influència del mar .Les temperatures varien molt d'una estació a l'altra, els estius són molt calorosos, mentre que els hiverns són generalment freds, amb força glaçades. Durant l'hivern es produeix la inversió tèrmica, ocasionant boires al matí. Les pluges es concentren sobretot a la primavera i a la tardor amb una mitjana entre 500 i 600 litres l'any.

Fa més de 200 milions d'anys, tot el centre de Catalunya estava ocupat pel mar. Amb els anys aquest mar es va anar tancant i transformant en un llac salat tancat. Amb la formació dels Pirineus els sediments dels rius s'anaren dipositant, i s'anaren formant les roques i turons que trobem al nostre entorn. Per això trobem sal i potassa a les mines de Súria, Balsareny i Cardona.

Santpedor es troba al Pla de Bages (altitud: 336 m), per tant, el seu terme és pla. Les parts més elevades es troben al nord del municipi, amb el Serrat de les Floretes (488 m) i la Costa de la Vila. Altres turons a destacar són el Serrat dels Morts, el de Sant Francesc o la Serreta. Al mig del pla hi ha el poble, cap a l'est trobem el Riu d'Or que recull les aigües cap al Llobregat i cap a l'oest trobem la riera de Bellver i el torrent d'Olius que recullen les aigües cap al Cardener.

La hidrografia i la població


A Santpedor trobem aigües superficials que es recullen, a l'oest, en la Riera de Bellver i en el torrent d'Olius i van a parar al Cardener, i a l'est, en el torrent de Sebarroja i al Riu d'or i van a parar al Llobregat.

La Sèquia de Manresa és un canal construït al segle XIV que condueix l'aigua del riu Llobregat fins a la capital del Bages passant per Santpedor, a més d'altres quatre municipis (Balsareny, Sallent, Sant Fruitós i Manresa), en un recorregut de 26 quilòmetres. Ara, aquesta gran obra d'enginyeria medieval s'ha condicionat amb un seguit d'equipaments que en faciliten la visita, amb l'objectiu de convertir-la en un gran espai de lleure i d'oci. Fer una excursió pel camí que segueix paral·lel a la Sèquia és una magnífica oportunitat per descobrir un ric patrimoni tot passant per racons d'una gran bellesa i varietat. El recorregut ofereix un gran atractiu paisatgístic en l'entorn del pla de Bages i unes espectaculars vistes de la serralada de Montserrat.

També trobem aigües subterrànies. Antigament s'usaven en els pous de les cases i amb la font de les Escales. Actualment aquestes aigües omplen els aiguamolls de la Bòbila. En el municipi hi ha només dues fonts, la de Burgaroles i la Font de la Riera.

Darrera actualització: 5.04.2017 | 10:03
Darrera actualització: 5.04.2017 | 10:03