El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Santpedor, el POUM, s'aprovarà definitivament durant aquest mes de juny en un ple extraordinari que tindrà lloc un cop s'hagi enllestit el text refós que recull les observacions plantejades per la comissió territorial d'Urbanisme de la Catalunya central, que va donar llum verda al nou planejament durant la reunió celebrada la setmana passada a Igualada. Així ho ha anunciat el regidor de Planejament Urbanístic, Marc Soler, durant el ple ordinari celebrat aquest dimarts a la capella de Sant Andreu, en el decurs del qual s'ha aprovat el decret de la comissió de delimitació territorial a partir de la qual Generalitat elaborarà el nou Mapa Municipal i Comarcal de Catalunya.
Durant la seva intervenció al ple, Marc Soler ha donat compte del debat que va tenir lloc a la comissió territorial d'Urbanisme de la Catalunya central d'aquest 27 de maig, durant la qual es va donar llum verda al nou POUM. El regidor ha mostrat la seva satisfacció "tant per la decisió adoptada com pels resultats obtinguts al nou planejament" ja que "posen el punt final a una llarga tramitació que es remunta a l'any 2002". Segons El POUM planteja un creixement sostingut d'acord amb la nova situació econòmica en tant que "s'han moderat les previsions en aquest àmbit, tot donant prioritat a l'aprofitament de l'espai que ja estava previst al planejament actual i suprimint, fins i tot, nous sectors que en època del boom urbanístic s'havien definit per al creixement futur del municipi." De fet, el desenvolupament a la majoria dels sectors de la vila 'implementarà a partir del model de compensació que permet la iniciativa als propietaris a l'hora d'endegar una actuació urbanística.
Per a Laura Vilagrà, alcaldessa de Santpedor, "aquest POUM ha estat un procés molt participatiu que s'ha nodrit dels consensos assolits amb tots els sectors socials de la vila i també amb la Generalitat". Tot plegat, per tal d'assolir dos objectius principals: conservar l'essència del poble a partir d'un model de creixement moderat i d'un model de comerç de proximitat i de qualitat, aspectes que, segons Vilagrà "volem mantenir perquè són aquells que la gent valora a l'hora de viure a Santpedor".
Què permet el nou planejamentDestaquen especialment l'èxit de l'operació urbanística que ha permès que l'ajuntament obtingui la titularitat de la finca de Can Jorba, on s'hi està construint la nova residència per a la gent gran. El nou planejament també permet desenvolupar un acció pendent a la part nord de la vila: la unió de la ronda Sant Pere, de la qual se'n podran urbanitzar els trams pendents.
Allò que no podrà contemplar el POUM, d'entrada, és la prohibició de la pràctica del fràcking, mesura que ja s'havia incorporat a l'aprovació provisional del passat 31 de gener a partir del consens assolit prèviament amb la totalitat dels grups amb representació al ple. La regulació municipal sobre aquest assumpte no està en mans de la Generalitat i incloure aquest aspecte fa necessària una autorització de la Dirección General de Minas, que és qui ostenta les competències en aquesta matèria. Amb tot, Soler ha confirmat que des de Santpedor "es faran els passos necessaris per aconseguir una regulació sobre aquesta pràctica extractiva tant perjudicial per al medi natural. L'objectiu és evitar nous perjudicis mediambientals que se sumin als ja existents per causa de la salinització de les aigües subterrànies que genera l'activitat minera del territori.