L'Ajuntament està treballant en un Pla Estratègic per a la Policia Local amb vistes a consolidar els punts forts de la seva activitat i establir nous objectius per a aquells aspectes en els quals pot millorar. El document, amb un perÃode de vigència de tres anys a partir de l'any vinent, serà el full de ruta que el cos policial anirà desenvolupant gradualment en tots els à mbits de treball per tal assolir el mà xim grau d'eficiència i eficà cia possibles tant en gestió interna com en serveis. El pla és fruit dels indicadors resultants de l'estudi comparatiu que la Diputació de Barcelona ha elaborat prenent com a referència els cossos policials de deu petits municipis de la provÃncia. Es tracta dels anomenats Cercles de Comparació Intermunicipal que es van posar en marxa l'any 2000 amb l'objectiu d'analitzar diferents serveis i aplicar polÃtiques de millora amb criteris homogenis entre grups de municipis amb caracterÃstiques similars.
L'estudi analitza fins a 10 indicadors diferents de funcionament que van des de l'à mbit de l'encà rrec polÃtic, fins els valors organitzatius del cos, l'entorn, l'impacte del servei en l'usuari i l'esfera econòmica. En el perÃode 2011-2012, la Policia Local obté uns resultats per damunt de la mitjana dels municipis amb els quals es compara, i destaca per la seva tasca en à mbits com el nombres de delictes i faltes per cada 1000 habitants, l'Ãndex de resolució de delictes o el nivell de cobrament de les denúncies municipals de trà nsit.
En el primer cas, amb 21,4 delictes i faltes per cada miler d'habitants, Santpedor es troba a la cua de la comparativa amb un valor 52,71% inferior a la mitjana del grup, que és de 44 delictes i faltes per cada 1000 habitants. L'Ãndex de resolució, per la seva banda, va ser del 39% durant el 2012, percentatge que a 31 d'octubre de 2013 se situava a l'entorn del 46%. Aquest resultat situa el cos policial en la tercera posició del grup que presenta una mitjana de resolució durant el perÃode analitzat del 32,1%.
Â
Un servei eficient a nivell econòmicDins el grup de parà metres que s'han analitzat dins l'esfera econòmica, la Policia Local de Santpedor es troba també en una bona posició, la quarta dels deu municipis, amb valors com la despesa per policia, que se situa un 7,04% per sota de la mitjana resultant del grup. AixÃ, mentre la despesa corrent per policia és de 41.271 euros, la mitjana del perÃode analitzat és de 44.209. Aixà mateix, l'ajuntament ha reduït la despesa corrent per habitant en seguretat, amb uns valors que han passat del 90,4 durant el 2011 fins al 86,1, l'any passat. Aquest resultats situen el cos policial santpedorenc amb un valor 2,82% inferior a la mitjana del grups al qual pertany, que és de 90.
Pel que fa a la dimensió organitzativa, el cos policial de Santpedor resulta ser el segon cos amb menys absentisme laboral i més presència real al carrer. Igualment, destaquen indicadors com l'augment de la formació rebuda pels agents i la reducció de les hores extraordinà ries respecte l'any anterior, per sota de la mitjana del grup de comparació.
El Pla Estratègic 2014-2017Vistos els resultats de l'informe elaborat per la Diputació de Barcelona, l'ajuntament de Santpedor, a iniciativa del cos policial, ha elaborat un pla estratègic que reforça aquells aspectes en els quals s'obtenen bons resultats i marca uns objectius de millora en aquells que encara queda camà per recórrer.
En aquest sentit, el pla estableix uns eixos estratègics a implementar durant el trienni 2014-2017. Es tracta de la missió, visió i valors del cos; el pla d'accions 2014 – 2017, en el marc del qual es treballarà tot l'espectre de l'acció operativa; l'estructura del cos; el pla de formació continuada; les aplicacions de les noves tecnologies a l'operativa policial, i la previsió i reorganització dels recursos materials.