150 persones donen la benvinguda a Ona Bages i Ona Moianès

Dimecres, 22 d’abril de 2015
Un centenar i mig de persones van assistir dissabte al monestir de Sant Benet de Bages a l’estrena d’Ona Bages i Ona Moianès, les noves marques que des d’aquest cap de setmana agrupen les programacions de Ràdio Sant Fruitós (107.5 FM), Ràdio Santpedor (90.0 FM) i Ràdio Sallent (107.6 FM) en el cas de la primera; i de Ràdio 010 (107.2 FM), de Santa Maria d’Oló, en el cas de la segona. La iniciativa l’impulsen tretze professionals i col·laboradors d’aquestes emissores municipals, que han format una cooperativa de treball sense ànim de lucre per professionalitzar-ne els informatius i promocionar la cultura i la música de la zona, tal com van explicar en el transcurs de l’acte. La fila zero del públic va comptar amb la presència del secretari de Comunicació del govern de la Generalitat, Josep Martí, els alcaldes dels municipis que financen el projecte (Sant Fruitós, Santpedor, Sallent i Santa Maria d’Oló), el conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local, Francesc Pena, el president de la Federació de Ràdios Locals de Catalunya, Manel Ramon, i el president de la Delegació del Col·legi de Periodistes a la Catalunya Central, Gonçal Mazcuñán, a més d’una nodrida representació de regidors, autoritats locals i voluntaris de les ràdios locals de les dues comarques.
El secretari de Comunicació del govern, Josep Martí, va dir que “això d’anar de bateig sempre m’agrada, i batejar un mitjà de comunicació particularment, perquè no he tingut gaire oportunitat en el meu mandat” a causa de la crisi. Assegura que “el model que proposa Ona Bages és el que hem proposat des de la secretaria de Comunicació aquests anys: sumar per multiplicar. Poder mancomunar recursos és multiplicar i poder fer més del que un s’imagina”. I també ha remarcat que “Un viu on viu, i perquè la seva vida sigui més fàcil i millor el que li convé és saber el que passa al costat de casa seva. Això és el que fan les emissores municipals, i és imprescindible”.
Parafrasejant Iñaki Gabilondo, el president de la delegació del Col·legi de Periodistes a la Catalunya Central, Gonçal Mazcuñán, va explicar que “el primer que escasseja en les inundacions és l’aigua potable. I el primer que manca en les inundacions informatives és informació solvent. Això és el que vol fer Ona Bages, amb les emissores municipals”.
En els parlaments dels Ajuntaments que financen el projecte, l’alcalde de Santa Maria d’Oló, Ramon Vilar, va assegurar que “el dia que vaig veure que això era definitiu va ser en el debat sobre el Moianès (que van emetre totes les emissores del Bages). Després d’allò vaig veure que el projecte era potent, amb bons professionals i que tenia molt futur”. La regidora de
l’Ajuntament de Sallent Rosa Argelaguet va destacar que “el projecte fa territori i fa país, i és una mostra d’un grup de joves emprenedors, preparats i amb ganes”. L’alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, va declarar que “des de l’Ajuntament havíem de dignificar la feina que fa l’emissora municipal i ens hem tirat de cap en aquest salt en aquest projecte de servei públic, que intenta donar suport a un dels sectors més castigats per la crisi”. I l’alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, va pronosticar que “Molts municipis s’hi ajuntaran, avui hi ha aquí presents molts alcaldes que encara no han fet el pas. Han de ser-hi. El fet de ser aquí presents vol dir que estan pel que estem fent”.
El president de la cooperativa Ona Bages sccl, Marc Martínez Amat, va explicar que després de parlar amb els Ajuntaments de la comarca “tots érem conscients que tenim una assignatura pendent amb les emissores municipals” perquè “el temps les ha anat arraconant com a mitjans de comunicació per a la gran població i com a eines informatives. Amb Ona Bages i Ona Moianès el que volem és donar una oportunitat a les emissores per convertir-se en mitjans abocats a la missió de servei públic, que aportin informació i productes atractius, també és una oportunitat per a joves professionals que ha acabat la carrera i tenen dificultats per trobar feina en un sector en una situació delicada per la crisi, i és una oportunitat per a la comarca, per fomentar els valors col·lectius”.
El director de RAC1, Eduard Pujol, va oferir una xerrada sobre la ràdio al segle XXI, en què va valorar que “les emissores municipals aporteu proximitat, relleu i ofici. Sou importants sobretot per saber aprendre l’ofici” i convida a “fer bandera de l’etiqueta d’escola” que s’atribueix a la ràdio local. I recomana als polítics “deixeu-los fer ràdio. Que l’encertin i que s’equivoquin. Una de les virtuts de les emissores municipals és la capacitat d’equivocar-se. Deixeu-los que s’equivoquin, que l’encertin, que juguin, que innovin, que avorreixin, que sorprenguin, que agradin, que s’entrebanquin”.
L’acte va durar un parell d’hores i va incloure també amb les actuacions d’Anaïs Vila i de Damià Olivella. Va acabar amb un berenar en què es va poder celebrar l’estrena de la nova activitat
Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:24