Comença la segona fase de restauració de les pintures murals d’època gòtica de l’ermita de Sant Francesc
Està previst que la segona fase de les obres de restauració de les pintures de l’absis de l’ermita de Sant Francesc tinguin una durada de tres mesos. Un cop acabin, s'apreciarà millor la pintura original datada entre els segles XV i XVI, de les poques que es poden trobar a la comarca.
La primera fase de restauració executada el 2022, va permetre descobrir la decoració dels nervis de la volta amb dracs, alguns motius florals, així com entreveure el cel estrellat a la clau de volta amb la figura de Sant Francesc, entre altres, feta amb la tècnica del daurat a l’aigua de l’època, que denota que la pintura és de molt bona qualitat. Amb la segona fase, es preveu continuar posant al descobert l'ornamentació a la meitat restant de la volta i continuar fent visible la decoració superior dels murs.
La feina que es fa és retirar de forma manual i minuciosa les tres capes de pintura (blanca, marró i ocre) que es van pintar a sobre el llarg dels anys i treballar per conservar la pintura gòtica i els materials originals. Una altra de les tasques és consolidar i fixar pintura que s’ha fet pols o que està a punt de caure.
La regidoria de Patrimoni considera d’interès dur a terme la restauració de les pintures murals de l’ermita de Sant Francesc de Santpedor, atesa la seva antiguitat i singulars característiques, al mateix temps que contribueixen a valorar els actius patrimonials i turístics del municipi.
L’any 2015 durant la restauració de l’ermita de Sant Francesc es va detectar l’existència d’unes pintures murals a la volta del presbiteri, que havien quedat ocultes durant anys sota una capa de pintura de calç. Ara, l’objectiu de la intervenció és conservar i restaurar les pintures murals de l’ermita i preservar el seu valor historicoartístic.
La segona fase del projecte de restauració té un pressupost de 56.000 €. L’actuació compta amb el suport del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de la Generalitat, que subvenciona pràcticament el 50% de la restauració.
L’ERMITA DE SANT FRANCESC DE SANTPEDOR
L’ermita va ser construïda els voltants del 1240 en estil romànic, però el 1475 va ser ampliada per la part de la capçalera amb la construcció d’una volta de creueria, que és precisament on es troben les pintures. La restauració ha permès descobrir la decoració dels nervis de la volta amb dracs, semblants als que trobem a l’església parroquial de Sant Pere, cosa que permet situar-les a la segona meitat del segle XVI. També s’ha descobert que els escuts de pedra que fins ara eren visibles estan envoltats d’orles vegetals. També s’ha trobat decoració d’encintats tant al lateral oest com als baixants de la volta, que és una sanefa rectangular que simula carreus o ressegueixen les juntes dels carreus existents. Aquests encintats podrien ser més antics que la resta de les pintures i haver-se fet en el moment de construir-se la volta, el 1475.