El programa de suport i d’ajuda mútua a cuidadors no professionals comença el curs amb un grup d’onze persones

Dilluns, 14 d’octubre de 2013

Donar suport a totes aquelles persones que exerceixen de cuidadors o cuidadores de familiars i millorar la seva qualitat de vida són els objectius del grup de suport emocional i d'ajuda mútua que ha començat a treballar aquesta setmana a Santpedor. Es tracta del tercer any que la regidoria de Benestar s'adhereix a aquest programa impulsat des de la Diputació de Barcelona. Un grup format per onze persones van fer la primera de les trobades que va tenir lloc aquest dimarts, 8 d'octubre al Lokal de la Vila. Les trobades, d'una hora i mitja de durada, estan dirigits per una psicòloga i es desenvoluparan tots els dimarts entre les 10 i 2/4 de 12 del matí, fins el 10 de desembre.

 

Grups de suport emocional i ajuda mútua (GSAM)
Els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) tenen per objectiu facilitar espais de trobada entre persones cuidadores que es troben en situació similar, perquè puguin compartir les seves necessitats i preocupacions i també les seves vivències i els seus coneixements. Es pretén reduir l'impacte negatiu de la cura que, a vegades, poden experimentar els cuidadors i cuidadores no professionals, i millorar la qualitat de vida de les persones en situació de dependència.

L'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona desenvolupa aquest servei en col•laboració amb els ens locals, 48 a tota la província, entre els quals hi figura Santpedor. Segons la regidora de Benestar, Josefina Rodríguez, "aquest programa ens ha permès crear un espai obert i un punt de referència on els participants han trobat suport, comprensió i assessorament per tal que les persones millorin la seva qualitat de vida".

 

Característiques de les persones assistents al GSAM
Segons l'informe relatiu a la Memòria d'Activitat que la Diputació va el•laborar l'any passat per tal d'avaluar els resultats del programa, el 85 % dels cuidadors correspon al perfil d' una dona, que està cuidant els pares o la parella i amb una mitjana d'edat de 59 anys i que no treballa en altres activitats fora dela seva llar, encara que també molts d'ells manifesten verbalmentque ajuden els seus fills en la cura dels nets.

El 15 % restant són homes que majoritàriament cuiden la seva parella, amb una mitja d'edat de 70 anys.

El 81 % dels cuidadors conviu amb la persona que cuiden i el temps que fa que són cuidadors és superior a 1 any, si bé la mitjana de tots els grups se situa en els 6 anys.

Més dels 60% de les persones assistents als grups té reconegut el PIA o està en procés de reconeixement. Alguns dels participants ja havien realitzat algun tipus de grup per a cuidadors no professionals prèviament ( 35% formació, 39% GSAM i22% GAM) fet que ha propiciat una adaptació més ràpida a la dinàmica del grup.

Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:24