Â
Els horts urbans treballen a ple rendiment i amb totes les parcel·les adjudicades, 20 en total. Dos anys després de la seva estrena, la vintena de parcel·les de la finca de 3 hectà rees situada al sector de les Arenes, acullen l’activitat hortÃcola que hi porten a terme els seus usuaris. L’Ajuntament ha portat a terme dues convocatòries d’adjudicació: la primera, l’abril del 2014 quan es van posar en marxa i la segona, aquest passat mes de febrer, fruit de l’ampliació de parcel·les que s’hi va portar a terme.
El horts urbans de titularitat municipal s’han concebut com un projecte social i sostenible que té un doble objectiu: fomentar la tradició hortÃcola que ha existit històricament a Santpedor posant espais apropiats a l’abast de les persones que hi estiguin interessades, d’una banda, i generar un espai de social de convivència i d’integració de les persones. Els horts promouen també el cultiu sostenible de varietats autòctones per tal de treballar valors com la sostenibilitat, l’autoconsum i l’agricultura ecològica.
El projecte d’horts urbans de titularitat municipal de Santpedor recull una desena d’objectius que es desenvolupen a través de les següents funcions bà siques: productiva de lleure i autoconsum, amb el conreu com a fórmula d’oci i entreteniment; educativa, a partir de l’aprenentatge de diverses disciplines; formativa, amb programes formatius en horticultura que s’aniran desenvolupant de forma progressiva pels usuaris; terà pia ocupacional, amb la creació de comunitats inclusives; social, amb criteris de cohesió social a través de l’organització d’activitats de caire educatiu, lúdic i terapèutic que generarà un teixit de noves relacions; salut, bo i fomentant el benestar personal a través de l’alimentació i d’activitats que milloren la qualitat de vida o la cultural, amb la divulgació d’una tradició que forma part de la cultura popular, el mode de vida i el carà cter de la societat santpedorenca.
En un altre ordre de coses, els horts urbans també pretenen difondre valors ambientals, urbanÃstics, estètics i econòmics en tant que es tracta d’espais seminaturals integrats dins una trama urbana que permeten conservar valors i funcions ecològiques, culturals i paisatgÃstiques dels espais que ocupen. Aixà mateix, els horts urbans contribueixen al bon manteniment dels sistemes d’espais lliures urbans o periurbans alhora que permeten la creació d’espai verd públic. A nivell més estètic, aporten varietat, riquesa, harmonia i integració paisatgÃstica. Finalment, a nivell econòmic, compleixen la funció bà sica de la producció d’aliments.