L’entitat es va constituir a Santpedor encara no fa un any a partir de la iniciativa d’un grup de persones que volen promoure el reciclatge del plàstic i la disminució del seu consum. L’ateneu de fabricació té un espai al Mirador amb màquines de construcció pròpia que ajuden al reciclatge. Una de les màquines de l’entitat la van construir estudiants de l’IES d’Auro en el seu treball de recerca el curs passat. L’associació es presenta en societat per la Fira de Sant Miquel i farà una jornada inaugural del seu local a l’octubre.
“Volem convertir els nostres residus de plàstic en productes de valor”. Amb aquesta premissa es presenta una nova entitat del poble, l’Associació Ateneu de Fabricació de Santpedor. Es va constituir com a entitat registrada a principis d’any amb la voluntat de difondre experiències i coneixement en el reciclatge del plàstic, compartir les eines de què disposen i col·laborar en aquest objectiu comú de reciclar. Els impulsors són persones vinculades al món de la tecnologia. L’Olga Pano i el Basi Álvarez son professors d’aquesta matèria a l’IES d’Auro. Joan Bacardit és iinformàtic i Xavier Torra i Ricard Homs són enginyers.
Aquest grup es va inspirar en el projecte Precious Plastic de Dave Hakkens. Un holandès que comparteix per la seva pàgina el desenvolupament d’eines i màquines fàcils de construir a casa per poder reciclar o millorar processos, entre molts dels projectes que ha desenvolupat. D’ell és la idea de reciclar plàstic amb una màquina de construcció casolana. Un projecte que van desenvolupar durant un treball de recerca un equip d’alumnes de l’IES d’Auro. Durant un temps, l’embrió de l’entitat que ara es presenta es reunia a la biblioteca de l’IES d’Auro. Disposa d’una impressora 3D que els alumnes del treball de recerca van fer servir. La majoria d’estudiants van poder veure el funcionament d’aquesta impressora 3D que va cedir un dels impulsors de l’entitat. Els alumnes van poder fins i tot fabricar clauers de plàstic reciclat amb la impressora 3D. La idea, explica Basi és que “totes les persones que estem preocupades pel medi ambient puguem fer coses junts. Tenim una màquina de reciclar plàstic i una impressora 3D i es tracta de posar-les a disposició de la gent per fer coses que ens ajudin a millorar el medi ambient i a fer coses pel poble”.
Precisament en el moment en què els impulsors de l’Ateneu van fabricar noves eines, van veure la necessitat de buscar un espai que no entorpís el funcionament del centre i que fos una seu permanent on poder tenir aquest material i treballar amb comoditat. Els contactes amb l’Ajuntament de Santpedor culminen amb la cessió d‘un espai al local del Mirador que ara han presentat als col·laboradors més propers i que a principis d’octubre inauguraran i obriran a tothom perquè el coneguin.
Ara la Fira és una bona oportunitat per presentar-nos. “Esperem crear una massa crítica de gent que ens permeti engegar altres projectes dedicats ala millora del medi ambient o d’altres aspectes del poble”, conclouen. L’Ateneu de Fabricació de Santpedor es reuneix els divendres a la tarda al local social que disposen al Mirador i han obert comptes a xarxes socials per difondre les seves activitats.