Finalitza la segona fase de restauració de les pintures murals d’època gòtica de l’ermita de Sant Francesc de Santpedor

Divendres, 25 d’octubre de 2024
  • El 8 de novembre es farà una presentació de la restauració que s’ha dut a terme, a càrrec de la conservadora-restauradora i coordinadora del projecte Violant Bonet. Serà a les 19 h a la Nau. L’endemà, dissabte 9 de novembre, hi haurà una visita guiada a l’ermita de Sant Francesc, a càrrec de la historiadora Mireia Vila.

Han finalitzat les obres de restauració de les pintures gòtiques de l’absis de l’ermita de Sant Francesc de Santpedor, datades entre els segles XV i XVI, i un exemple únic a la comarca. 

El 8 de novembre es farà una presentació de la restauració que s’ha dut a terme, a càrrec de la conservadora-restauradora i coordinadora del projecte Violant Bonet. Serà a les 19 h a la Nau. L’endemà, dissabte 9 de novembre, hi haurà una visita guiada a l’ermita de Sant Francesc, a càrrec de la historiadora Mireia Vila.

Les feines manuals de la retirada de  tres capes de pintura han posat al descobert el cel estrellat de la clau de volta amb la figura de Sant Francesc, l’ornamentació de la meitat de la volta i la decoració de la part alta dels murs i la descoberta d’uns dracs que ressegueixen els nervis de la volta.

La regidoria de Patrimoni valora l’interès cultural de la restauració d´aquesta pintura mural, que destaca per ser un cas únic que es pot trobar al territori i que contribueix als actius turístics del municipi.

La segona fase del projecte de restauració té un pressupost de 56.000 €. L’actuació compta amb el suport del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de la Generalitat, que subvenciona el 50% de la restauració.

L’ERMITA DE SANT FRANCESC DE SANTPEDOR

L’any 2015 durant la restauració de l’ermita de Sant Francesc es va detectar l’existència d’unes pintures murals a la volta de l'absis del presbiteri, que havien quedat ocultes durant anys sota una capa de pintura. Ara, l’objectiu de la intervenció ha estat conservar i restaurar les pintures murals de l’ermita i preservar el seu valor historicoartístic.

L’ermita va ser construïda els voltants del 1240 en estil romànic, però el 1475 va ser ampliada per la part de la capçalera amb la construcció d’una volta de creueria, que és precisament on es troben les pintures. La restauració ha permès descobrir la decoració dels nervis de la volta amb dracs. També s’ha descobert que els escuts de pedra que fins ara eren visibles estan envoltats d’orles vegetals i s’ha trobat decoració d’encintats tant a les plementeries com als paraments verticals, que és una sanefa rectangular que simula carreus o ressegueix les juntes dels carreus existents. Aquests encintats podrien ser més antics que la resta de les pintures i haver-se fet en el moment de construir-se la volta, el 1475.

Darrera actualització: 25.10.2024 | 12:18