Santpedor s'ha convertit en un gran mercat de productes d'artesania ecològica grà cies a les 120 parades que aquest diumenge han pres part XXIIa Fira de Sant Miquel. El mercat, que ha omplert durant tot el dia els carrerons i places del barri vell de la vila, ha ofert novament una imatge immillorable amb rutes atapeïdes de gent, sobretot al punt del migdia i a darrera hora de la tarda. El mercat ha estat la culminació d'una setmana prèvia d'actes que van començar ja diumenge passat, amb el concurs de pintura rà pida. A pocs minuts de la cloenda de la fira, l'alcaldessa, Laura Vilagrà , ha fet una valoració molt positiva, tant pel que fa al vessant de cultura popular com el comercial. D'altra banda, el certamen ha mantingut un altre dels seus trets diferencials: el concurs de Músics al carrer, que enguany ha comptat amb la inscripció d'un total de cinc formacions.
Malgrat que les vendes no han assolit encara els nivells de les edicions anteriors a l'esclat de la crisi, els paradistes detecten una estabilització i aposten per Santpedor com a emplaçament per a comercialitzar un tipus de producte de mètode artesanal, de qualitat i ecològic. Aquest és, de fet, el tret distintiu d'aquesta fira respecte d'altres que també aposten per potenciar la producció artesanal i de proximitat. Els participants, més de 120 paradistes enguany, s'han mostrant satisfets també del plantejament que l'ajuntament va posar en marxa durant la darrera edició concentrant tota l'oferta d'articles d'artesania artÃstica i gastronòmica a la part interior del nucli antic i la resta de firaires a l'entorn de tot el perÃmetre.
Entre el dilluns i el divendres, s'han anat desenvolupant un seguit de tallers, xerrades i el concert dels Blaumut que, aquest dissabte, va aplegar 600 persones a Cal LLovet. Entre les xerrades que s'han celebrat aquesta setmana, destaca la que va portar a terme la responsable de l'arxiu de Santpedor, Mireia Vila, sobre Pere de Prat. Aquest personatge ha estat un dels eixos potents de l'oferta cultural de la Fira de Sant Miquel que, enguany ,ha coincidit amb les Jornades Europees del Patrimoni.
Â
Unes 500 persones van participar ahir dissabte a les visites que es van organitzar durant tota la tarda a espais amagats de la vila: a la fà brica de Cal Clarassó i a l'església parroquial, on es va poder admirar l'ossari de Pere de Prat, que es va instal•lar aquesta mateixa setmana provinent del Museu Comarcal de Manresa. Entre els molts visitants a aquesta nova peça d'important valor històric per a Santpedor, es va comptar amb la presència de l'alcalde de Manresa, Valentà Junyent, qui, acompanyat del regidor de Cultura d'aquest consistori, Joan Calmet, van poder admirar el resultat final del conveni de cessió temporal que van signar recentment amb Santpedor i el Bisbat de Vic amb l'objectiu que aquesta peça pogués tornar al seu lloc d'origen.
La fira de Sant Miquel ocupa els carrers estrets i acollidors del barri antic. Des de l'any 1991 s'aposta, any rere any, pels productes naturals i ecològics i la Fira de Setembre és la fira Productes Naturals i Ecològics. S'ha consolidat com una de les principals de la Catalunya interior. La fira posa especial atenció a la gastronomia pròpia oferint degustacions de productes propis que tenen en la recuperació del plat tÃpic de la Fira, la cabra estofada amb albergÃnia, un dels seus principals atractius. Enguany, una de les propostes que més èxit ha tingut del vessant gastronòmic, han estat les tapes ecològiques al preu d'un euro que s'han pogut tastar a la Taverna de la Fira.