La primera avaluació del programa de serveis socials per a majors de 80 anys indica l’absència de problemàtiques greus

Dissabte, 14 de juny de 2014
Més de la meitat de les persones majors de 80 anys enquestades en el marc del nou programa de serveis socials de l’ajuntament viuen amb la parella o la família i no presenten cap problemàtica personal o de salut que requereixi una intervenció directa dels serveis socials municipals. Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen del procés d’enquestes individualitzades que la responsable del programa ‘Els serveis socials més a prop’ a l’ajuntament, Montserrat Gall, ha realizat durant els darrers quatre mesos amb l’objectiu de localitzar possibles situacions de risc o de vulnerabilitat que no estiguessin controlades per l’ajuntament.
 
El balanç del primer quadrimestre d’aplicació del projecte d’atenció individualitzada a les persones majors de 80 anys de Santpedor a través del programa ‘Serveis socials més a prop’ ha aportat dades molt positives sobre la situació personal de més de vuitanta persones que es troben en aquest grup de població. D’entrada, segons afirma Montserrat Gall “l’acceptació del programa per part dels avis i àvies ha estat molt bona i han facilitat tota la informació que els requeríem”. En aquest sentit, Montserrat Gall ha assegurat que “de moment, no hem detectat cap possible cas de risc o de vulnerabilitat entre aquest grup de població” que ascendeix a 433 persones segons el padró d’habitants.
 
El programa està complint, d’altra banda, un objectiu imprescindible per a la planificació dels recursos socials municipals com és el de recollir dades sobre la qualitat de vida, l’estat de salut, els hàbits i la situació social en general de la gent gran.” En aquest sentit, les primeres dades indiquen que més de la meitat de les persones majors de 80 anys viuen en família i que, exceptuant casos puntuals, “la immensa majoria manifesten la voluntat de ser atesos a casa seva en cas d’entrar en situació de dependència”. Malgrat que la voluntat de la majoria vagi en aquesta línia, el contacte directe amb aquest grup de població també està servint per donar a conèixer el projecte de la nova residència de Can Jorba, que entrarà en funcionament durant aquest any.
 
Durant les visites domiciliàries, la responsable del programa fa entrega d’una carpeta informativa amb material divulgatiu del programa, així com els recursos i els serveis d’assistència i d’emergències que les persones grans tenen a la seva disposició en cas que els necessitin. Els contactes directes també han servit per supervisar, de forma molt acurada, els hàbits d’alimentació de cada una de les persones enquestades i, donat el moment de l’any en que ens trobem, facilitar recomanacions per evitar els cops de calor.
  
El programa
La Llei de Serveis Socials de Catalunya atribueix als ens locals la competència dels serveis socials bàsics on juguen un paper central els serveis de proximitat i de prevenció.  El programa ‘Els Serveis Socials Més a Prop’ consisteix en la realització d'entrevistes domiciliàries mitjançant professionals diplomats en treball social, amb periodicitat anual, a totes les persones majors de 80 anys que no siguin usuàries dels serveis socials.
 
Els objectius d'aquest projecte són: detectar situacions de risc o vulnerabilitat; informar en el domicili sobre l'oferta de prestacions, serveis i entitats socials de la població, realitzar petites gestions administratives relacionades amb els serveis socials i afavorir la planificació de noves polítiques socials, coneixent la realitat de les persones grans de la població.
Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:24