Més de 70 metres quadrats amb una àmplia redacció, locutori, estudi de directe i estudi de gravació per encarar una nova etapa de la ràdio municipal. Actualment, la ràdio municipal compta amb el treball de la Cooperativa Ona Bages per a cobrir els serveis informatius i una dotzena de voluntaris elaboren la programació. L’Ajuntament ha obert les instal·lacions a escoles i entitats. Els centres educatius van visitar a principis de mes les noves instal·lacions i a més de la ràdio escolar es farà formació in situ sobre com millorar la comunicació dels nois i noies.
La ràdio municipal de Santpedor ha complert aquest mes 38 anys i ha canviat de pis. Aquest servei que tira endavant gràcies a l’empenta municipal, la professionalització dels serveis informatius i la col·laboració d’una dotzena de voluntaris viu un moment dolç amb l’inici d’una nova etapa. A més del canvi d’ubicació, s’han modernitzat els equipaments tècnics, s’ha guanyat en visibilitat i s’ha renovat la imatge corporativa d’aquest servei per fer d’aquesta ràdio municipal una ràdio més moderna i d’acord als nous temps.
El trasllat de la ràdio de Ca l’Arola a la Nau de Santpedor tanca un projecte que ha tardat més de dos anys a gestar-se. Ahir dijous es va fer una presentació a la qual hi van assistir persones que estimen la ràdio municipal ja sigui com a oients, com a col·laboradors o com a antics col·laboradors. El nou equipament ocupa més de 70 metres quadrats dintre d’aquest edifici de la Nau que va obrir portes fa un any després d’un ampli procés de restauració i que actualment fa les funcions de gran centre d’entitats d’art i creació. I és en aquest món d’entitats que la ràdio tindrà també un espai. L’espai de ràdio es distribueix en un ampli locutori amb capacitat per fins a 10 persones, de manera que es podran fer tertúlies, entrevistes, programes amb diferents persones intervenint. També disposa d’un control central, un estudi de gravació i una espaiosa redacció.
En la presentació de les noves instal·lacions, l’alcalde de Santpedor, Xavier Codina va mostrar-se convençut que “els municipis com el nostre que disposen d’una ràdio municipal tenen una sensació més forta de comunitat” i va recordar la llarga trajectòria de ràdio al poble. Per l’emissora municipal han passat reconeguts periodistes que han fet la seva carrera al món de la ràdio com és el cas de Marc Martínez Amat, Marc Serena i Ernest Macià, professionals que han passat per la ràdio del poble abans de fer el salt a RAC1 o Catalunya Ràdio per citar tres exemples. És, segons va assegurar Codina, “un espai on participar però també pot ser un espai on gaudir i perquè no un espai on formar-se”. Codina va explicar que s’ha presentat a les escoles aquest espai en una sessió de formació a principis de setembre on hi van participar prop de 150 docents del sistema educatiu de Santpedor i Castellnou de Bages. D’aquella sessió ja n’han sorgit els primers contactes de classes de centres de Santpedor que faran tallers a la Nau. “Aquesta és la voluntat tant de l’administració que ha fet una aposta decidida en promoure la ràdio municipal com un eix de comunicació vertebrador de l’activitat del poble, com també de la gent que ara col·labora i treballa a la ràdio”.
També el regidor de Comunicació, Toni Valverde, va intervenir per recordar i reconèixer el treball de voluntaris i professionals. El regidor va explicar la feina que es fa des de la Cooperativa Ona Bages, a càrrec dels serveis informatius amb un equip de professionals que donen veu a les entitats, a les escoles i als veïns del poble; que es fan ressò de la informació i que ens informen del temps en un servei que poques ràdios municipals disposen. L’aposta de professionalitzar els serveis informatius va ser una primera aposta a favor de la ràdio. I ara, amb les noves instal·lacions es fa un segon pas important.
Durant l’acte l’alcalde va lliurar als representants de Ràdio Santpedor del primer escut de la ràdio municipal que als anys 80 lluïa a un balcó de la plaça Gran. Precisament, Marc Martínez Amat, Coordinador de Continguts d’Ona Bages i durant anys director de Ràdio Santpedor va recordar les persones que van arrancar la ràdio i la feina que aquest mitjà ha fet durant dècades al poble. També van intervenir un dels fundadors de la ràdio, Leandre Guitó encara vinculat a la ràdio de manera molt activa. El responsable dels serveis informatius, Marcel Tarazona, va llegir un missatge del director Albert Davins que no va poder assistir a l’acte per motius professionals. Entre els assistents, una dotzena de col·laboradors i ex-col·laboradors de la ràdio a més d’amics i oients.
Però la celebració no acaba aquí. La ràdio oferirà una programació especial aquest proper diumenge de Fira. Es tracta d’una programació dividida en dues parts: matí i tarda a la plaça Gran. A les 12 arrancaran dues hores de matinal informatiu. A la tarda a partir de 2/4 de 5, un espai conduit per la santpedorenca Anaïs Vila amb més de mitja dotzena d’actuacions musicals en directe sota les voltes de l’Ajuntament. Una dotzena de persones faran possible aquesta programació que s’emet des del 90.0 del dial.