La rehabilitació interior de l’ermita de Sant Francesc deixa al descobert restes de pintura mural

Divendres, 3 de juliol de 2015

L’Ajuntament ha finalitzat el projecte de rehabilitació de l’ermita de Sant Francesc que forma part del conjunt d’obres destinades a reforçar l’estructura i la coberta per tal que l’edifici es pugui obrir i utilitzar. El projecte contemplava la reparació de les esquerdes a l'interior i a les voltes, actuació que s’ha hagut d’aturar després de la troballa de restes de pintura amagades sota la capa de calç del sostre.

 

Els serveis tècnics municipals ja s’han posat en contacte amb l’àrea de Patrimoni de la Generalitat perquè es desplaci fins a l’ermita i faci una diagnosi del valor artístic i patrimonial de la troballa que ha quedat al descobert mentre els operaris retiraven la capa de calç del sostre per procedir a la reparació dels punts més malmesos.

 

L’objectiu dels treballs, que van començar el mes d’abril, és donar estabilitat estructural a l’edifici per tal de poder-lo obrir al públic. L'actuació a l’ermita de Sant Francesc, tancada al públic des de feia anys a causa del seu estat de deteriorament estructural, s’ha portat a terme a partir del conveni de cessió de la titularitat de l'ermita que el Bisbat de Vic va formalitzar la  primavera del 2014 amb el consistori santpedorenc.


Les obres que s'hi han portat a terme parteixen d'un primer projecte, que va redactar el Bisbat de Vic però que no va arribar a executar, que contemplava la substitució de la coberta de l'edifici. Després de la cessió, l'ajuntament de Santpedor va ampliar l’abast de l’actuació incloent la consolidació i reparació exterior dels murs i l’arranjament de les esquerdes a l'interior i a les voltes. La despesa global dels dos projectes se situa per sobre dels 75.000 euros, 49.068,75 dels quals es financen gràcies a una subvenció adjudicada per la Diputació de Barcelona.       

Una construcció del romànic tardà del segle XIII         
Els origens de l'ermita de Sant Francesc se situen al segle XIII, data en que es va aixecar l'edificació en l'indret on, suposadament, hi va predicar Sant Francesc d'Assís mentre feia el camí de Sant Jaume. L'ermita ha estat objecte de diverses modificacions i la darrera intervenció de restauració que s'hi va fer data de l'any 1983, a partir d'una iniciativa popular. Degut a les diferents modificacions que s'han fet al llarg de la seva història, l'estructura de l'antiga capella ha estat alterada i no conserva les formes romàniques característiques, tot i que si manté la part baixa dels murs que correspondrien a aquesta construcció inicial del romànic tardà.     

Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:24