L’Ajuntament de Santpedor millora el canyissar de l’aiguamoll de la bòbila amb una crema controlada

Divendres, 19 de febrer de 2016

Millorar l’hàbitat de canyissar i la biodiversitat de les espècies de l’aiguamoll de la bòbila ha estat l’objectiu de la crema controlada que l’Ajuntament de Santpedor ha portat a terme aquest dimecres en aquest espai protegit. L’actuació, degudament autoritzada per la Direcció General de Forests del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, ha estat supervisada in situ per un Agent Rural, i s’ha centrat en una àrea d’uns 1.250 metres quadrats de canyís a la bassa gran.

 

L’aiguamoll de la bòbila és un espai protegit inclòs a l’inventari de zones humides de Catalunya. El paratge natural, sorgit el 1994 arran dels treballs de restauració de l’antiga bòbila on s’hi portava a terme l’activitat extractiva d’argiles, acull una gran diversitat d’espècies animals i vegetals que han donat lloc a un ecosistema aquàtic amb fauna i vegetació pròpies de les zones humides.  

 

Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Josep Illa, “l’espai que ha estat objecte de l’actuació presentava una diversitat de fauna molt baixa en relació a la resta de l’aiguamoll, degut principalment a l’acumulació de biomassa de canyissar envellida”. Aquest fet es fonamenta amb els treballs de seguiment de fauna i anellament científic d’ocells que es porten a terme els darrers anys a l’aiguamoll.

 

La crema controlada va ser executada per Jordi Falip de Senders del Pirineu SL, empresa santpedorenca que per encàrrec de l’Ajuntament realitza a l’aiguamoll de la bòbila els treballs de conservació i manteniment de l’espai. Es va disposar del suport de l’ADF i la brigada municipal per executar en tot moment una crema controlada en condicions de seguretat.

 

En una inspecció prèvia es va poder determinar amb certesa que no hi havia presència d’espècies de fauna que estiguessin en període de nidificació, ni cap espècie, protegida o no, que pogués veure’s afectada per l’actuació.

 

L’actuació s’emmarca, explica Josep Illa, en els treballs periòdics de millora que l’Ajuntament hi porta a terme, i és d’alguna manera complementària de l’actuació per a la millora de la qualitat de l’aigua executada l’any 2015. El rejoveniment del canyissar objecte de gestió amb la crema controlada millorarà la densitat i la capacitat d’absorció de nutrients de l’aigua. Ha estat una prova pilot que es podria repetir sempre hi quan les condicions de sequera, la no afectació de la fauna i l’empobriment local de la biodiversitat així ho aconsellessin. Tècnicament, l’actuació va ser també innovadora perquè va ser monitoritzada amb el suport d’un dron, equipat amb vídeo i fotografia digital i amb pantalla de seguiment a camp, propietat de XPEI drone.

Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:24