L'Ajuntament dóna llum verda al reglament de subvencions per accedir a la nova Residència de Can Jorba

Dimarts, 3 de juny de 2014
Garantir l’accés de nous usuaris a la futura residència assistida de Can Jorba mentre la Generalitat no activa la concertació de places és l’objectiu del reglament de concessió de subvencions que l’Ajuntament ha aprovat inicialment durant el ple d’aquest mes de juny, que s’ha celebrat aquest dimarts. Durant la sessió també s’ha donat curs al reglament d’ús dels horts amb la incorporació de modificacions pel que fa al període obligatori d’empadronament dels sol•licitants, que finalment serà d’un any i no de dos com es plantejava inicialment. La sessió ordinària d’aquest mes de juny també ha permès subscriure dues mocions: la primera, contra l’aplicació de la Llei Wert i la segona, contrària a la desactivació i posterior desmantellament de la torre de vigilància forestal de Castelladral, anunciada per la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Generalitat.
 
El reglament de concessió de subvencions de l’ajuntament per accedir als serveis de la residència assistida per a gent gran de Can Jorba és fruit del compromís assolit aquesta primavera pel consistori amb la consellera de Benestar Social, Neus Munté, durant la reunió que van mantenir al Parlament de Catalunya amb l’objectiu de concretar quines eren les perspectives que la Generalitat tenia per a la concertació de places residencials per al nou equipament. La situació d’escanyament econòmic del govern fa inviable aquesta possibilitat a curt i mitjà termini, motiu pel qual l’ajuntament va decidir impulsar un mecanisme que permetés substituir el paper de l’administració catalana de manera transitòria, mentre la seva situació financera no millorés.
 
Els criteris més destacats
L’alcaldessa, Laura Vilagrà, ha explicat, a grans trets, alguns dels requeriments que planteja el reglament que ha iniciat el període de 30 dies d’exposició pública per a la presentació d’al•legacions. D’entrada, s’estableix una edat mínima de 65 anys –que no es tindrà en compte en casos de malalties degeneratives com l’Alzheimer- , un empadronament mínim de 6 mesos al municipi i uns barems que tindran en compte la renda i el patrimoni del sol•licitant. Laura Vilagrà assegura que l’objectiu és “atendre les necessitats de la gent gran de Santpedor i garantir l’accés a una plaça residencial a totes aquelles persones que es trobin en graus elevats de dependència”. En aquest sentit, el reglament també té en compte situacions familiars com ara el supòsit d’un santpedorenc o santpedorenca que, pel fet d’acceptar la plaça concertada que se li hagi assignat lluny de Santpedor, tingui l’oportunitat  d’accedir als serveis a prop de casa. Cada un dels expedients que es derivin de les sol•licituds presentades serà sotmès a l’aprovació de la Junta de govern i se’n faran revisions semestrals. La concessió de les ajudes tindrà un caràcter anual i es renovaran en funció de l’evolució de l’expedient de cada usuari i de la disponibilitat pressupostària de l’ajuntament.
 
Aprovació definitiva del reglament dels horts socials de titularitat municipal
El ple també va tancar el procés de tramitació del reglament d’ús dels horts amb l’aprovació definitiva de la normativa que, després del procés d’exposició pública, incorpora les al•legacions que s’hi ha presentat. Concretament, el text fixa el temps mínim de residència per poder sol•licitar una parcel•la a un any, i no dos com es plantejava inicialment. També s’ha modificat el criteri que establia el requisit de no ser titular de cap propietat agrícola, supòsit que s’ha cenyit a l’àmbit del terme municipal. Igualment, la normativa estableix la possibilitat de beneficiar-se de bonificacions i exempcions en el pagament de la taxa anual previ informe dels serveis socials municipals.
 
Mocions contràries a l’aplicació de la Llei Wert 
En l’apartat de mocions, i en compliment de la petició que la plataforma SomEscola.cat va fer en el marc de la concentració celebrada el dimarts 27 de maig, l’equip de govern va portar a l’aprovació del ple el text que rebutjava l’aplicació de la LOMQE i feia pal•lès el suport a la continuïtat del model lingüístic i curricular de l’escola catalana.
 
Santpedor s’oposa al desmantellament de la torre de vigilància de Castelladral
El ple també va donar suport a la moció en contra de la desactivació i desmantellament de la torre de vigilància forestal de Castelladral que la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Generalitat té previst deixar fora de servei aquest mateix estiu. La totalitat de grups van estar d’acord en la necessitat de mantenir-la activa donat que el Bages, i l’àmbit concret de cobertura d’aquest equipament, queda fora de les xarxes de telefonia mòbil que permeten l’activació dels mitjans d’emergència a través dels protocols de la xarxa RESCAT. D’altra banda, i donada l’elevada incidència que els incendis forestals han tingut al Bages durant els darrers  anys, el ple va considerar necessari reivindicar el seu manteniment en actiu. La moció és fruit de la petició formulada per l’ajuntament de Navàs, terme municipal en el qual hi ha la torre afectada, que es va assabentar la primavera passada de les intencions del departament d’Interior.
 
Finalment, la sessió d’aquest dimarts també ha aprovat el Pla d’Actuació per a emergències d’aquesta Festa Major; el dictamen d’adhesió al Protocol d’execució de les diligències de llançament als partits judicials de Catalunya i l’acord de col•laboració per a la difusió del servei d’atenció telefònica per a dones en situació de violència masclista.
Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:24