Un total de quatre habitatges de persones majors de 80 anys seran objecte de d’actuacions encaminades a millorar l’accessibilitat i la seguretat d’acord amb les condicions de mobilitat de cada una d’elles. Les actuacions són fruit de la implementació del programa ‘Els serveis socials més a pop’ a partir del qual s’han realitzat un total de 269 entrevistes personalitzades al grup de població de més de 80 anys amb l’objectiu de detectar possibles problemàtiques socials i de salut en aquest col·lectiu. Les conclusions finals del treball confirmen que no existeixen problemàtiques personals o de salut que requereixin una intervenció directa dels serveis socials municipals.
El programa, que es va posar en marxa ara fa un any, ha permès fer una radiografia de la situació en la qual es troben totes aquelles persones grans que viuen soles (269) i que només són una part de les 431 que figuren al cens municipal dins el grup de majors de 80 anys. Segons la directora del programa, Montserrat Gall, 162 persones més han estat excloses del programa perquè vivien en residències o fora de Santpedor i la resta viuen amb familiars. La informació recollida a partir de les entrevistes també ha constatat que els 269 casos de persones que viuen soles reben la visita o supervisió diària d’algun familiar. Tanmateix, la seva voluntat és seguir vivint a casa seva de forma autònoma i ser atesos al seu domicili en cas d’entrar en situació de dependència.
A banda de tot el treball de diagnosi i de contacte directe amb les persones, una de les possibilitats que permetia el programa era acollir-se al finançament per a obres d’adequació i de millora de l’accessibilitat que, en el cas de Santpedor, s’ha concretat amb actuacions en quatre domicilis. Tècnics de la Diputació de Barcelona han visitat aquest dijous els habitatges afectats per tal comprovar, in situ, les actuacions que calia portar a terme. Es tracta d’obres de substitució de la banyera per plats de dutxa, la instal·lació de barres de seguretat a la dutxa o la retirada d’elements del bany que no es fan servir per tal de millorar la mobilitat. Els treballs, segons ha indicat el regidor de Serveis Socials, Xavier Codina, estaran enllestits en dos mesos.
Des de la regidoria de Serveis Socials, Codina, es mostra satisfet de la posada en marxa del programa: “Malgrat que l’ajuntament fa una feina molt exhaustiva per garantir la cobertura de les necessitats socials de la nostra gent gran cal posar en marxa nous mecanismes que ens permetin tenir-hi una relació més directa, especialment amb aquest col·lectiu de persones amb una edat tant avançada”. Codina ha ressaltat “la dedicació que ha requerit aquest exhaustiu treball per part de la directora del programa, la Montserrat Gall, que ha fet una tasca d’acostament a la gent gran amb un tu a tu que ens ha donat informació més enllà dels paràmetres objectius sobre salut, hàbits de vida o necessitats socials de cada una de les persones enquestades”.
Durant les visites domiciliàries, la responsable del programa ha aprofitat per entregar una carpeta informativa amb material divulgatiu, així com els recursos i els serveis d’assistència i d’emergències que les persones grans tenen a la seva disposició en cas que els necessitin
El programa
Els objectius d'aquest projecte són: detectar situacions de risc o vulnerabilitat; informar en el domicili sobre l'oferta de prestacions, serveis i entitats socials de la població, realitzar petites gestions administratives relacionades amb els serveis socials i afavorir la planificació de noves polítiques socials, coneixent la realitat de les persones grans de la població.