L'Ajuntament s'ha autoinculpat en la causa judicial oberta per la Fiscalia de l'estat espanyol contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i les conselleres de Governació i Ensenyament, Joana Ortega i Irene Rigau, per la seva implicació en l'organització de la jornada participativa del passat 9 de novembre. L'autoinculpació es va formalitzar a través de l'aprovació d'una moció en la qual el consistori es declara coautor de les accions que s'imputin al President de la Generalitat i altres membres del Govern derivades de l'organització i execució del procés participatiu del 9N. L'aprovació d'aquesta moció va ser un dels punts destacats de l'ordre del dia del ple ordinari celebrat aquest dimarts a la capella de Sant Andreu, durant el qual la corporació també va acordar l'adhesió del consistori a l'organització 'Bages Turisme' i a l'Associació de municipis catalans per a la recollida selectiva porta a porta.
La moció de declaració de responsabilitat pel procés participatiu del 9N aprovada aquest dimarts implica el reconeixement dels regidors que hi van donar suport –tots els representants a excepció de la regidora del PSC, Fina RodrÃguez, que es va abstenir- de la seva participació activa a la jornada del 9N i l'assumpció de totes les responsabilitats que se'n puguin derivar. El text de la moció posa de manifest la situació de 'clara persecució polÃtica per part del Govern de l'Estat a través del seu braç executor, en aquest cas la Fiscalia, en una clara instrumentalització de l'estat de Dret, al marge de qualsevol raó jurÃdica'. El text també destaca el suport social existent a darrera d'una jornada que va comptar amb la participació de més de 40.000 voluntaris i atribueix l'èxit de la mateixa a la ciutadania que 'com en anteriors ocasions s'ha mobilitzat en favor de les llibertats del paÃs'.
Durant la sessió plenà ria corresponent a aquest mes de desembre, els grups polÃtics van donar llum verda a l'adhesió de l'ajuntament de Santpedor a 'Bages Turisme', associació impulsada des del Consell Comarcal amb l'objectiu d'aglutinar les polÃtiques de turisme de tota la comarca. L'organisme, integrat per representants dels ajuntaments, entitats locals, sector privat, agents econòmics i socials i entitats sense à nim de lucre s'encarregarà d'aprovar els programes i serveis relacionats amb la promoció turÃstica del territori en el seu conjunt.
El ple també va donar llum verda a la integració de Santpedor al sà de l'Associació de municipis catalans per a la recollida selectiva porta a porta. L'entitat agrupa els ajuntaments dels municipis que desenvolupen aquest model de gestió de residus, 80 en total, als quals s'afegiran ara els tres consistoris bagencs: Santpedor, Santa Maria d'Oló i Artés. La finalitat de l'associació és promoure i difondre la recollida selectiva porta a porta, promoure l'intercanvi d'experiències entre els municipis i millorar la capacitat d'incidència en l'à mbit supramunicipal.
Finalment, l'ajuntament de Santpedor també va aprovar sumar-se a la petició que estan fent els ajuntaments del Bages en el sentit de demanar a la Generalitat que declari com a Bé Cultural d'Interès Nacional les tines del Bages i creï una regulació especÃfica de protecció com a bé cultural d'interès patrimonial. Malgrat que Santpedor no compta amb cap element d'aquestes caracterÃstiques al seu terme municipal, Santpedor va donar suport a aquesta petició basant-se en la 'singularitat i valor patrimonial únic' d'uns elements que, segons el regidor de Patrimoni, Ferran Aguilera, 'són testimoni d'un passat que cal protegir perquè les generacions futures coneguin la història de la nostra comarca'.
La capella de Sant Andreu acollirà una darrera sessió plenà ria abans d'encetar les festes nadalenques que tindrà carà cter extraordinari amb l'objectiu d'aprovar els pressupostos del 2015 que l'equip de govern ha començat a treballar amb els grups de l'oposició per tal que hi puguin fer les seves aportacions.