Santpedor acollia dissabte la II Trobada de Penyes Barcelonistes dels Països Catalans
- L’esdeveniment va abordar present i futur del moviment de Penyes, així com la seva evolució històrica, en una trobada organitzada per la Federació de Penyes Barcelonistes del Bages, el Berguedà i la Cerdanya, amb la col·laboració de la Confederació Mundial de Penyes, la Penya Blaugrana de Santpedor i l'Ajuntament de Santpedor.
Hi van assistir prop de 400 penyistes d'unes 130 penyes de Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Catalunya Nord, en un acte on es van presentar projectes de les comissions de treball de la Confederació i on es va retre un emotiu homenatge a l'Avi del Barça.Entre els assistents, va destacar la presència d’Antoni Guil, president de la Confederació Mundial de Penyes; Antoni Valverde, president de la Federació de Penyes Barcelonistes del Bages, el Berguedà i la Cerdanya i de la PB Santpedor; Ramon Térmens, Síndic de Penyes; Víctor Font, excandidat a la presidència del FC Barcelona; i Antoni Rovira, exdirectiu de l’Àrea Social del FC Barcelona i màxim responsable de Penyes entre 2003 i 2007. Una àmplia representació del Consell de Penyes de la Confederació també hi va ser present, així com els periodistes Joan Poquí, Laia Tudel, Marc Cornet, Toni Closa i Frederic Porta, i altres noms lligats al barcelonisme com Marc Círia o Marc Duch.
L'alcalde de Santpedor, Agustí Comas, va dirigir unes paraules a l'inici de l'acte, conduït per Aksana Vayevoda, per destacar el caràcter culer del municipi.
La celebració va acabar amb un homenatge a Joan Casals, el mític avi del Barça que va morir amb 90 anys fa dos mesos, una exposició de samarretes històriques, una altra de pins, l'exposició dels trofeus de Lliga, Copa i Champions i un dinar a Cal Llovet en què van assistir unes 350 persones.
Passat, present i futur del moviment de penyes
La primera part de la II Trobada de Penyes Barcelonistes de Federacions dels Països Catalans va tenir com escenari l’Auditori del Convent de Sant Francesc de Santpedor. Sota la conducció d’Aksana Vayevoda, primer van tenir lloc les benvingudes a càrrec d’Antoni Guil, Antoni Valverde i Agustí Comas. Seguidament, es van presentar els projectes i la tasca de les tres Comissions de treball que conformen la Confederació Mundial de Penyes: Institucional i Serveis; Sociocultural; i Econòmica i Marketing.
A continuació, l’acte es va centrar en l’evolució del moviment de penyes barcelonistes, que ja compta amb 105 anys d’història. Primer, el vicepresident de la Confederació, Salva Torres, va fer una introducció per a contextualitzar històricament el col·lectiu, i a continuació es va celebrar un debat sobre aquesta qüestió. Moderat per la periodista Queralt Arias, el debat va comptar amb la participació de Joan Poquí, periodista de Mundo Deportivo; Laia Tudel, periodista de 3Cat; Marc Cornet, representant de Seguiment FCB; Antoni Rovira, exdirectiu de l’Àrea Social del FC Barcelona i màxim responsable de Penyes entre 2003 i 2007; i el propi Antoni Guil. Tots ells van destacar la importància de les penyes en el transcurs de la història del FC Barcelona i el valor que aporten al Club.
L’Avi del Barça, el gran protagonista
La segona part de la II Trobada de Penyes Barcelonistes de Federacions dels Països Catalans es va traslladar a la Sala Polivalent Cal Llovet. Allà, l’esdeveniment va viure la seva part més emotiva amb un gran homenatge a Joan Casals, l’Avi del Barça, que ens va deixar fa dos mesos. Hi van participar Jordi Monturiol, autor del llibre “L’Avi Joan” sobre la figura de Casals; Joan Giménez, secretari de la Confederació Mundial de Penyes i ideari de la creació d’un capgròs que recrea l’Avi del Barça; i també la Penya Barcelonista de Benissa, de la Federació de València i la Marina Alta, que duu el nom de Joan Casals. També Salva Torres va explicar les seves vivències amb Joan Casals.
Després del gran dinar de germanor amb tots els assistents, l’homenatge va cloure amb la presència de la família de Joan Casals, que van rebre el reconeixement de la Confederació Mundial de Penyes, la Federació de Penyes del Bages, Berguedà i Cerdanya, la Penya Blaugrana de Santpedor i l’Ajuntament de Santpedor, entre altres. Tothom va subratllar la figura de Casals com un exemple a seguir quant a sentiment barcelonista i fidelitat als colors, però també per la seva bondat, generositat, respecte i dedicació cap a tota l’afició culer. Per tot això, la seva herència és especialment valuosa i sempre serà recordat com un símbol de tot el barcelonisme.
Per a finalitzar la Trobada, totes les federacions i penyes assistents van rebre una bufanda commemorativa de record i es van fer una gran foto de família, i es van emplaçar a una propera Trobada l’any vinent.