L’Ajuntament de Santpedor ha signat aquesta setmana la compra del primer habitatge que destina a usos socials. Amb aquest gest es fa un pas més en la política d’habitatge social municipal que fins ara gestionava recursos de la Generalitat i amplia fins a un total de 18 el parc d’habitatges que es destinen a persones amb necessitats específiques a Santpedor.
El primer pis social de propietat municipal ja ha estat adjudicat a una veïna del municipi amb dos fills al seu càrrec. És la primera llogatera de l’Ajuntament. La compra es va poder signar ahir culminant un procés que va començar fa mig any. L’Ajuntament primer en va fer un lloguer amb opció a compra i va demanar una subvenció que finalment a finals de l’any passat la Diputació els va concedir. Amb aquesta ajuda econòmica va fer els tràmits per a la compra per 40.000 euros del pis que ahir va signar l’alcalde Xavier Codina.
La regidora d’Acció Social i Sanitat de l’Ajuntament, Laura Tarradellas, recorda que la Generalitat és qui té les competències en habitatge però els ajuntaments són els qui reben en primer terme, en la majoria d’ocasions, les peticions dels ciutadans. El nostre objectiu en un moment de precarietat del mercat laboral és “vetllar per l’accés a l’habitatge assequible de la gent de Santpedor, i al mateix temps, poder disposar d’habitatges inclosos dins els programes d’inclusió dels serveis socials, de manera que quan hem tingut una oportunitat hem acabat adquirint un pis”.
“No tot s’acaba amb la cessió d’un pis”
Santpedor comença aquest 2017 amb un parc d’habitatge social de 18 pisos. El que acaba de comprar l’Ajuntament, més els 17 propietat de la Generalitat. Les peticions arriben a l’Ajuntament que fa els tràmits i té capacitat de decidir quins veïns accedeixen als habitatges en dos dels habitatges de la Generalitat, a través d’un conveni. I ara també ho farà en un tercer, en el que acaba de comprar. Els altres 15 en gestiona les peticions però és la Generalitat qui té la darrera paraula.
Tarradellas explica que facilitar un lloguer social és l’últim estadi al que cal arribar. “No tot s’acaba amb la cessió d’un pis, de fet la nostra política d’habitatge social passa per mirar quina és la urgència i decidir la millor resposta”. En moltes ocasions, els serveis tècnics municipals consideren que amb ajuts puntuals en el lloguer d’un habitatge per cobrir la necessitat d’una família en un mes o dos, ja és suficient. Una altra de les pràctiques és l’elaboració d’informes d’exclusió residencial o l’elaboració d’informes socials per evitar desnonaments.