Santpedor destinarà mig milió d’euros dels plans de concertació de la Diputació a la recuperació de Cal Clarassó

Dimarts, 31 de maig de 2016

L’Ajuntament destinarà els 500.000 euros concedits per la Diputació de Barcelona a través de les Meses de Concertació del període 2016-2019 a la rehabilitació integral i recuperació de l’antiga fàbrica de Cal Clarassó amb l’objectiu de convertir-la en un nou equipament municipal. El conjunt de l’edifici va ser adquirit per l’ajuntament a partir d’un acord de cessió de la titularitat que va finalitzar l’any 2014.

Aquesta és la intenció de l’alcalde Xavier Codina, que aquest dimarts va rebre la confirmació per part de l’ens supramunicipal de la concessió d’aquesta subvenció que concedeix dins de cada mandat municipal a partir de les prioritats inversores plantejades per cada municipi de la província.

L’ajuntament podrà portar a terme finalment la recuperació de l’antiga fàbrica tèxtil de Cal Clarassó per donar-li un ús públic que, segons els plans inicials, contemplen el trasllat de la llar d’avis de Ca L’Arola –actualment situada a la plaça Gran- i la posada en marxa d’un viver d’empreses. Amb el POUM aprovat el juliol del 2013, l’edifici queda englobat dins d’un sector de planejament i està qualificat d’equipament.

Segons ha explicat l’alcalde, Xavier Codina, ‘la intenció es poder començar a executar una part de la inversió total ja durant l’any vinent, en funció de com evolucioni la redacció del projecte i la tramitació posterior. Amb tot, Cal Clarassó serà el nou equipament municipal que Santpedor guanyarà abans de finalitzar aquest mandat’.

L’edifici, situat al barri antic, ocupa una posició privilegiada, a tocar de l’antiga muralla i al costat d’un de les seves portes d’entrada, el Portal de Sant Francesc. Actualment l’edifici està desocupat. El seu estat de conservació va comportar que l’ajuntament iniciés, l’any 2014, un ordre d’execució d’actuacions encaminades a garantir les condicions de seguretat de l’edifici, fruit de la qual en va sortir la proposta de realitzar una cessió anticipada de l’equipament a partir d’un conveni amb la propietat. L’actuació va consistir en l’enderroc del sector més malmès i la consolidació per un import de 50.000 euros.

 

Característiques de l’edifici

L’edifici de l’antiga fàbrica compta amb dues plantes, de 435 metres quadrats cadascuna. Les parets exteriors són l’element més característic i amb més valor arquitectònic de l’edifici que es preveu conservar. També es mantindran altres elements d’elevat valor patrimonial del conjunt de l’edifici, com ara la xemeneia rodona, el pou i una petita capella, d’uns 24 metres quadrats. Tots tres elements però, s’hauran de restaurar per tal que es puguin utilitzar. Al conjunt del recinte hi havia altres construccions industrials que es van enderrocar i buidar.

Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:24