L’Ajuntament ha modificat l’ordenança fiscal per a la prestació del servei d’ajuda a domicili i altres serveis assistencials per tal d’incloure noves prestacions d’ajuda domicilià ria que fins ara no figuraven a la cartera de serveis. Es tracta del nous serveis de neteja i d’acompanyament i relació amb l’entorn que es posaran en marxa arran del procés d’adjudicació del Servei d’Atenció Domicilià ria (SAD) municipal.
Â
Durant la sessió celebrada a la Capella de Sant Andreu també es va donar llum verda i per unanimitat, de dues mocions: donar suport a la declaració del Consell d’Alcaldes del Bages en relació a les mesures que sol·licita el territori per millorar la mobilitat vià ria de les comarques centrals, d’una banda, i rebutjar l’actuació del govern espanyol en relació al recurs d’inconstitucionalitat que va presentar contra la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar els problemes d’exclusió residencial i de pobresa energètica.
Els nous serveis que s’incorporen a la cartera del SAD seran en règim de copagament i, si no hi ha un informe de serveis socials que determini el contrari per falta de recursos, els haurà d’assumir l’usuari al preu de 7 euros l’hora. Amb tot, la regidora de Serveis Socials, Laura Tarradellas, va avançar que ‘amb l’informe pertinent dels serveis socials municipals, l’ajuntament es farà cà rrec del cost dels nous serveis’. Tarradellas va explicar que, aprofitant la finalització del contracte vigent amb l’empresa que fins ara es feia cà rrec del SAD, s’ha modificat la cartera de serveis ‘ampliant-la amb noves modalitats que ens ajudaran a millorar l’atenció i la qualitat de vida a la gent gran, alhora que ens permetrà detectar de forma més acurada possibles situacions de vulnerabilitat i de risc social’.
Precisament aquests nous serveis, el de neteja de la llar però sobretot el d’acompanyament i de relació amb l’entorn ‘obren a la porta a ajudar a la nostra gent gran a acompanyar-los a fer la compra, al metge o, senzillament, a que tinguin unes hores de companyia al dia per parlar i relacionar-se.’
El nou contracte d’adjudicació del SAD té un any de durada amb possibilitat de pròrroga. La regidora de Serveis Socials va explicar ahir als membres del ple que la intenció era fer una valoració al cap de l’any sobre el seu funcionament i valorar la incorporació de noves prestacions en cas que se’n detecti la necessitat. L’objectiu final d’aquests canvis és, segons Laura Tarradellas, ‘facilitar les condicions objectives perquè les persones grans puguin viure de forma digna a casa seva el mà xim de temps possible assegurant que la qualitat de vida del seu dia a dia serà bona’.
Dins l’à mbit d’atenció a les persones, el ple també va aprovar per unanimitat l’adhesió de l’ajuntament de Santpedor al Pla Comarcal d’Igualtat de Gènere del Bages ‘Construïm una societat igualità ria’. Es tracta de la tercera edició del pla que impulsa i promou el Consell del Bages, amb vigència pel perÃode 2016-2020.
Ple suport a les accions del Consell d’Alcaldes en matèria de mobilitat al territori
Durant el ple també es va donar suport a la Declaració del Consell d’Alcaldes del Bages sobre la mobilitat vià ria de les comarques centrals amb l’à rea metropolitana de Barcelona a través d’una moció que reclama diferents mesures i reivindicacions, entre les quals destaquen l’eliminació del peatge de la C16 acompanyat de la construcció dels enllaços en totes dues direccions a Viladordis i al Pont de Vilomara; el desdoblament del tram de la C-55 entre Manresa i Castellbell, la finalització de la B40 entre Abrera i Manresa per connectar la C16 amb l’A2 i l’execució de les actuacions previstes al Pla d’Infraestructures Ferrovià ries de Rodalies que el govern espanyol hauria d’haver finalitzat l’any passat.
A banda del conjunt de reivindicacions, la moció també adverteix la possibilitat d’emprendre accions legals contra AUTEMA aixà com la convocatòria de mobilitzacions ‘fins aconseguir la solució als problemes de mobilitat al nostre territori’.
També va comptar amb el suport de tots els regidors del ple la moció de rebuig a l’actuació del govern espanyol per promoure recursos contra normatives que protegeixen les persones més vulnerables afectades per una situació d’emergència d’habitatge o de pobresa energètica. Amb aquesta moció, el consistori avala l’acord assolit entre el Govern, Parlament i entitats municipalistes i socials per tal d’elaborar un nou marc normatiu que permeti recuperar eines d’actuació en aquest à mbit per part de les administracions locals i de la Generalitat després de la suspensió per part del Tribunal Constitucional de la llei 24/2015 arran del recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol.