Santpedor manté l’índex d’atur per sota de les mitjanes comarcal i provincial amb una taxa del 13,6%

Dilluns, 16 de juny de 2014

Durant l’esmorzar de treball que ha tingut lloc aquest matí, un total de 20empresaris han intercanviat impressions i han posat damunt la taula propostes per a la millora i enfortiment del teixit industrial santpedorenc. El principal interès dels industrials s’ha centrat en les previsions d’execució del projecte de fibra òptica i de l’arribada d’aquesta infraestructura a la totalitat de polígons del municipi. En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat “l’aposta que els pressupostos d’aquest 2014 fan per fer una realitat l’arribada de la fibra òptica als nostres polígons” i ha confirmat que s’estan ultimant els termes de la modificació del projecte d’extensió de la infraestructura amb vistes a poder iniciar les obres abans d’acabar aquest any. Vilagrà ha confirmat, a més, que “un cop engeguem amb els treballs, esperem anar enllaçant fases durant els pròxims tres anys”. Amb una inversió plurinaual de 50.000 euros provinents de fons propis el consistori es farà càrrec del projecte de connexió dels cinc parcs empresarials a aquesta infraestructura, a l’espera que es materialitzi la subvenció aprovada per la Generalitat amb aquesta finalitat.
En la seva intervenció, Laura Vilagrà ha destacat davant dels empresaris “la creixent fortalesa que presenta el municipi en matèria de dinamisme econòmic gràcies, en gran mesura, al pes que l’activitat industrial té en el teixit econòmic local”. Vilagrà ha reiterat “la voluntat ferma de l’ajuntament d’estar sempre al costat de totes aquelles iniciatives que contribueixen a seguir per aquest difícil camí de la recuperació econòmica” a través de la implementació de polítiques de promoció econòmica “que donin més solidesa i projecció de futur als nostres polígons industrials”.Per a Laura Vilagrà, “és prioritari assentar unes bases sòlides perquè l’economia del nostre poble estigui en disposició de generar nous llocs de treball i de nou tipus”, un  fet que passa per assumir el repte de “treballar en un procés de readaptació del nostre teixit econòmic i d’un nou model de creixement”. En aquest sentit, l’alcaldessa de Santpedor ha parlat de la necessitat, d’una banda, d’implantar branques industrials noves “que puguin servir per a diversificar i reforçar el teixit ja existent” i, de l’altra, de “potenciar totes aquelles polítiques de promoció del turisme vinculades al patrimoni cultural i paisatgístic que ja desenvolupem amb l’objectiu directe de contribuir a dinamitzar el comerç i els serveis de Santpedor”.
Altres demandes dels empresaris santpedorencs
Durant la trobada d’aquest matí, els industrials també han demanat a l’ajuntament que vetlli per garantir la seguretat i bona imatge dels polígons en aquells casos de naus desocupades que presentin algun problema de deteriorament. Així mateix, s’han mostrat tranquils pel que fa als nivells de seguretat de la zona, amb una incidència molt baixa pel que fa a robatoris o actes de vandalisme, i s’han mostrat queixosos per les dificultats administratives que imposa el marc legal vigent a l’hora de tramitar permisos de tot tipus. En aquest sentit, l’alcaldessa els ha convidat a plantejar les dificultats per mirar de trobar-hi una solució consensuada. Finalment, també s’ha posat damunt la taula els beneficis que pot aportar al teixit industrial de la zona la posada en marxa de l’aeròdrom de Sant Fruitós de Bages, projecte que actualment està tramitant aquest consistori, i s’ha posat de manifest els avantatges que implicaria l’entrada en funcionament del ramal ferroviari de mercaderies entre Santpedor a Manresa com a transport de passatgers.
Perfil de la població aturada
En matèria d’ocupació, Laura Vilagrà ha explicat que des de l’ajuntament es continua posant l’accent en les activitats d’assessorament, orientació i informació des del servei local d’ocupació “amb especial atenció a aquells perfils d’aturats que presenten més dificultats per reinserir-se al mercat laboral”. Les dades de les quals disposa el servei apunten al fet que el perfil professional de la població desocupada de Santpedor es distribueix en un primer gran grup d’aturats, englobats dins el grup d’ocupacions elementals (26,4% de l’atur municipal), un segon de treballadors de serveis de restauració, personals i venedors (18,4%) i un tercer corresponent a empleats d’oficina, comptables i administratius (14%).
A gran trets, el perfil de la població aturada durant el 2013 presentava una concentració important de persones desocupades amb més de 12 mesos de permanència a l’atur (30%). És destacable també l’afectació diferencial de gènere entre la població local aturada amb un percentatge del 54,1% de dones desocupades respecte el total. L’atur afecta de forma menys marcada la població entre els 20 i els 44 anys mentre que el col•lectiu de més de 45 anys augmenta el seu pes relatiu, amb un 47,3% del total.

Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:24