L'auditori del Convent de Sant Francesc, a Santpedor, ha acollit aquest diumenge la presentació del nou cicle de cultura i arts escèniques '●Convent', que impulsa l'Ajuntament a través de la regidoria de Cultura. L'objectiu d'aquesta iniciativa és posar a disposició dels creadors i artistes del territori l'espai de l'auditori del Convent perquè estrenin els seus projectes, sigui quina sigui la seva disciplina artística. El cicle es desenvoluparà a l'entorn de dues temporades durant l'any, a la primavera i a la tardor, amb programacions trimestrals que inclouran dos espectacles mensuals. La primera temporada ha arrencat aquest mateix diumenge amb un espectacle de ballet clàssic de la companyia Balla'M CI.
Amb aquest projecte, Santpedor aposta per l'auditori Convent de Sant Francesc com a equipament cultural de referència i li dóna un paper clau en la dinamització cultural del municipi que comptarà amb una programació estable d'arts escèniques a l'abast de tots els públics. Paral·lelament, el municipi aporta el seu gra de sorra a la important tasca de posar a l'abast de companyies i artistes en procés de creixement escenaris que els permetin mostrar els resultats dels seus projectes. La recaptació de les entrades, amb preus que se situaran a l'entorn dels 10 euros, serà per a les companyies i artistes que formin part de la programació i l'ajuntament cedeix gratuïtament els espais.
La programacióEl cicle "●Convent' ha arrencat aquest mateix diumenge, 15 de març, amb la posada en escena de diferents fragments del Trencanous, a càrrec de les joves ballarines de la companyia de dansa de la Catalunya Central Balla'M CI. L'espectacle era gratuït, com també ho seran els Tastets de Teatre dels alumnes de teatre del Lokal de la Vila, que clouran la programació de primavera el pròxim 17 de maig. En total, la programació inclourà dos espectacles de teatre, cinc de música i un de dansa.Durant aquest mes de març, l'escenari de l'auditori del Convent acollirà el muntatge Les cartes portugueses, de la Cia a Tempo, que es podrà veure el 23 de març, a les 19 hores. El preu de l'entrada és de 8 euros. El mes d'abril s'obrirà amb les actuacions de cant coral de MUOM i la CIA Bratislava, que interpretarà l'obra La gran duquessa de Gerolstein. Les localitats es podran adquirir al preu de 10 i 8 euros, respectivament. La música tancarà la programació d'abril amb els projectes dels Theyoga music projecti La pétite écurie. Ambdós espectacles comercialitzaran les entrades al preu de 8 euros.Conveni amb el projecte Testimoni EscènicEl cicle de l'auditori es nodrirà també de la participació de l'ajuntament de Santpedor al projecte Testimoni Escènic a partir del conveni d'adhesió, signat aquest mes de febrer, amb els responsables del Centre de producció i Residència d'Artistes Cal Gras. Aquest marc de col•laboració estableix, entre altres aspectes, la cessió d'un espai equipat tècnicament per a la preestrena dels projectes que estiguin en règim d'acollida a la residència del Cal Gras.La xarxa està formada per Avinyó, Cabrianes, Sallent, Sant Joan de Vilatorrada i Santpedor, municipis que, juntament amb el Teatre Kursaal, donen suport al projecte acollint una de les propostes seleccionades dins la seva programació.
El projecte BALLA'M CILa temporada 2011 - 2012, el BALLA'M CI va néixer amb la intenció d'obrir les portes a una nova opció de formació en dansa a la Catalunya interior, adreçada a nens,nenes, nois i noies amb aptituds per assolir una carrera professional en el món de la dansa en qualsevol de les seves disciplines o oficis relacionats. El projecte, es mou a cavall entre Manresa i Vic.
Els objectius d'aquest projecte són afavorir, fomentar i estimular la formació dels estudiants de dansa que vulguin portar a terme un treball més rigorós a nivell tècnic i artístic, alhora que vulguin prioritzar la seva educació en dansa com a activitat complementària als estudis escolars. Tot plegat es fa a partir de la creació d'ungrup estable de ballarins i ballarines que complementen, a partir d'una sessió intensiva a la semana, la seva formació a l'escola de dansa on treballen normalment al menys tres dies a la semana. Paral•lelament, treballen un repertori de dansa que es mostra al públic, com a mínim una vegada a l'any, en actuacions com la que obre el cicle d'arts escèniques de Santpedor.
El Trencanous
Les protagonistes de l'espectacle de dansa pertanyen a la 3ª promoció del BALLA'M CI a les classes de clàssic i han presentat extractes del ballet clàssic de repertori el TRENCANOUS, fruit del treball que la jove compañía ha fet durant el primer semestre de la Temporada 2013-2014.El Trencanous, compta amb la participació de ballarines de la 1a i 2a promoció que interpretaren dos divertimentos, i amb la col•laboració especial del ballarí Carlos Bonilla, qui va ballar junt amb Clàudia Aligué, de la primera promoció, el pas de deux del Trencanous.El fet de convidar a les diferents promocions a ballar el Trencanous, és una forma devalorar el seu creixement i retre homenatge a la seva constància després del seu pas per la jove companyia.
La imatge del cicleEl logotip, el disseny i la pàgina web del cicle d'arts escèniques ha anat a càrrec del santpedorenc Xevi Victori, qui ha aprofitat el prestigi del convent i la seva transformació arquitectònica per crear una marca associada directament a aquest espai. Tant l'espai com el cicle desenvoluparan el paper de 'llançadora' de totes aquelles manifestacions artístiques que promoguin la cultura al territori.