Millorar l’estat de conservació de la zona humida de l’aiguamoll de la Bòbila és l’objectiu de l’actuació que l’Ajuntament està portant a terme en aquest espai natural, recuperat l’any 1994 a partir del pla de restauració d’aquest indret, ocupat anteriorment per una argilera. Amb una inversió total de més de 30.000 euros, els treballs de restauració i millora de l’entorn de l’aiguamoll han estat subvencionats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (23.300€) i consisteixen en tres actuacions concretes que tenen una doble finalitat: estabilitzar i regular el nivell d’aigua de l’aiguamoll, d’una banda, i millorar-ne la seva qualitat, de l’altra.
El regidor de Medi Ambient, Josep Illa, ha fet aquest dimarts una visita a l’espai natural per tal de supervisar l’evolució dels treballs, que van començar la darrera setmana d’agost, i explicar les tres actuacions que s’estan fent amb l’objectiu específic de ‘millorar els hàbitats associats a la interfase terra‐aigua mitjançant la naturalització del règim hidrològic i la millora de la qualitat de l’aigua”. Actualment estan finalitzant els treballs d’arranjament de la rasa perimetral, que regularà d’entrada d’aigua a l’aiguamoll. També es preveu la millora de la bassa d’amfibis, construïda l’any 2007.
Amb aquestes actuacions, Josep Illa assegura que es naturalitza el règim hidrològic de l’aiguamoll ‘ja que s’eviten fluctuacions sobtades del nivell d’aigua d’origen antròpic que poden malmetre el desenvolupament de la funció ecològica de l’aiguamoll com a hàbitat de cria per a la aus’.
Els treballs resoldran, en primer lloc, les incidències detectades a la rasa perimetral, que recorre l’espai de l’aiguamoll d’oest a sud, i que de forma puntual rep vessaments procedents del sobreeixidor que regula el cabal d’aigües del col·lector. Així mateix, la rasa també presentava un esboranc que agreujava la intensitat de l’entrada d’aigües pluvials
procedents del col·lector.
Les millores a la bassa d’amfibis consisteixen en la instal·lació d’un sobreeixidor de sortida, que desguassarà a una zona lateral a la bassa, per evitar l’estancament i que l’aigua no pugi més del nivell considerat màxim pel desenvolupament de les funcions ecològiques de la bassa. També es millorarà el filtre natural de vegetació aquàtica que canalitza l’entrada d’aigua a la bassa construïda l’any 2007.
Un espai natural en procés de millora permanent
Després dels treballs de restauració i millora de l’entorn del 1994, l’aiguamoll de la Bòbila ha estat objecte de diferents intervencions i actuacions.
L’any 2005 s’hi va aixecar la torre mirador i el camí d’accés a l’espai natural; el 2006 es va construir un cobert i un tancat per delimitar les zones de pastura i evitar l’avenç dels canyissars que envaïen l’espai; l’any 2007 es va adequar la bassa per a amfibis. No seria fins l’any 2009 que s’instal·larien dos troncs d’arbre secs com a punt de parada per a les aus aquàtiques que feien estada a l’aiguamoll i es revestirien amb vegetació els marges de la bassa d’amfibis. El 2010 es van portar a terme les obres per convertir en aula de recursos pedagògics la caseta de l’antic transformador, ubicada a la zona d’aparcament de l’aiguamoll.
Les darreres intervencions que s’hi van portar a terme van ser el 2013 i van consistir en l’adequació de tanques vegetals com a sistema de canalització per conduir els visitants de
l’aiguamoll, el condicionament de la senyalització i l’arranjament de l’aguait i la torre mirador.