S'obre el termini de sol·licitud per a l’obtenció d’una parcel·la d’horts urbans

Dilluns, 14 d’abril de 2014

Santpedor ha presentat el projecte per posar en marxa horts socials al municipi. La proposta, de la qual se'n va fer la presentació pública el passat 4 d'abril a la Capella de Sant Andreu, té l'objectiu de dotar d'una major qualitat de vida totes aquelles persones que en tinguin cura ja que els permetrà seguir actives i integrades al teixit social alhora que cobreixen unes necessitats d'autoconsum. El període de sol•licituds es va obrir immediatament després de l'aprovació inicial del reglament de funcionament, el dia 1 d'aquest mes, i finalitza el dia 30.La concessió de les parcel•les, que s'habilitaran en una finca de 3 hectàrees de titularitat municipal situada al sector del carrer Arenes, es gestionarà a través dels serveis socials municipals a partir d'uns barems que puntuaran la major o menor idoneïtat dels futurs usuaris.

D'entrada, l'ajuntament ha previst la posada en marxa de 20 parcel•les, la majoria de les quals tindran una superfície de prop de 100 metres quadrats. Amb tot, les parcel•les més grans aniran dels 133 als 146 metres quadrats. Els horts estan oberts a persones, majors de 18 anys, però també poden sol•licitar una parcel•la entitats amb finalitat pedagògica, terapèutica o social així com qualsevol centre educatiu de Santpedor. Els criteris bàsics per a la sol•licitud estableixen una única petició per unitat familiar, no disposar de cap altre terreny de conreu a Santpedor i comarca i estar empadronat al municipi amb 3 anys d'antiguitat. La concessió inicial serà per un termini de 5 anys, amb una pròrroga automàtica anual, al final del qual, el titulars podran optar novament a l'explotació de l'espai formalitzant novament la sol•licitud.

Amb aquest projecte, l'ajuntament pretén fomentar i fer extensiva "una tradició que la majoria de santpedorencs i santpedorenques hem viscut a la nostra família i que ara posem a l'abast de tots aquells que ja viuen amb nosaltres des de fa molt anys, però que no tenen l'oportunitat d'accedir a un espai apropiat per fer-hi un hort". En aquest sentit, el regidor de Serveis Socials i Medi Ambient, les àrees des de les quals s'ha concebut i desenvolupat la iniciativa, ha explicat que "els horts han de ser un espai més de convivència i d'integració de les persones però també el punt de partida per a poder promoure valors com la sostenibilitat, l'autoconsum i l'agricultura ecològica".

 

Què són els horts ecològics urbans?
Es tracta d’espais destinats a la pràctica de l’agricultura a petita escala ubicats en zones urbanes i periurbanes que, en el cas de Santpedor, compta amb un emplaçament accessible, prou a prop del nucli urbà com perquè s’hi pugui accedir tant a peu com amb vehicle a motor, d’una banda, i amb els serveis necessaris per al seu bon funcionament, l’aigua per al rec, de l’altra. 
 
En aquesta finca de 3 hectàrees s’habilitaran les parcel•les de conreu destinades a donar cabuda a tots els sectors de la població: des de famílies, pensionistes, col•lectius amb necessitats socials, centres educatius i entitats de lleure. En aquest sentit, el projecte d’horts urbans de titularitat municipal de Santpedor recull una desena d’objectius que es desenvolupen a través de les següents funcions bàsiques: productiva de lleure i autoconsum, amb el conreu com a fórmula d’oci i entreteniment; educativa, a partir de l’aprenentatge de diverses disciplines; formativa, amb programes formatius en horticultura que s’aniran desenvolupant de forma progressiva pels usuaris; teràpia ocupacional, amb la creació de comunitats inclusives; social, amb criteris de cohesió social a través de l’organització d’activitats de caire educatiu, lúdic i terapèutic que generarà un teixit de noves relacions; salut, bo i fomentant el benestar personal a través de l’alimentació i d’activitats que milloren la qualitat de vida o la cultural, amb la divulgació d’una tradició que forma part de la cultura popular, el mode de vida i el caràcter de la societat santpedorenca.
 
En un altre ordre de coses, els horts urbans també pretenen difondre valors ambientals, urbanístics, estètics i econòmics en tant que es tracta d’espais seminaturals integrats dins una trama urbana que permeten conservar valors i funcions ecològiques, culturals i paisatgístiques dels espais que ocupen. Així mateix, els horts urbans contribueixen al bon manteniment dels sistemes d’espais lliures urbans o periurbans alhora que permeten la creació d’espai verd públic. A nivell més estètic, aporten varietat, riquesa, harmonia i integració paisatgística. Finalment, a nivell econòmic, compleixen la funció bàsica de la producció d’aliments.
Darrera actualització: 15.06.2017 | 17:24