L’acte d’ahir diumenge s’emmarca en el dia mundial de les zones humides que s’ha celebrat aquest cap de setmana. Marc Illa, anellador expert de l’entitat Estació Biològica de l’aiguamoll de la bòbila ensenya com anellar ocells i explica quin tipus d’aus es poden veure a la bassa de Santpedor. La jornada permet conèixer l’ampliació que l’Ajuntament ha fet de l’aiguamoll amb l’adquisició d’un camp de prop d’1,4 hectàrees al costat que ajuda a preservar i millorar els valors ambientals de la zona humida.
L’aiguamoll de Santpedor va viure ahir un matí intens. Prop d’un centenar de persones van participar en l’anellament d’ocells en un acte organitzat per l’Ajuntament de Santpedor i l’entitat Estació Biològica de l’aiguamoll de la bòbila per celebrar el dia mundial de les zones humides. Santpedor es va sumar així als actes que s’han fet aquest cap de setmana per promoure i difondre les particularitats de les zones humides.
L’activitat va començar de bon matí amb Marc Illa, anellador expert, i també amb Joan Manubens, tots dos membres de l’associació. Es van anellar 40 ocells mentre s’explicava la funció de l’anellament i es donaven detalls d’algunes de les aus de l’aiguamoll de la bòbila. L’acte va ser un èxit de participació i entre les aus que es van anellar hi havia espècies molt interessants com la mallerenga emplomallada o bé el blauet per citar-ne dos exemples. Segons el regidor de medi ambient, Josep Illa, “Santpedor té un espai protegit de gran valor i actes com el d’ahir ens ajuden a difondre el valor ambiental de les zones humides, coincidint amb el dia mundial”.
Ampliació de l’aiguamoll cap a uns terrenys del camí de l’Aubreda
També ahir diumenge es va poder conèixer i visitar l’espai que ha adquirit i condicionat l’Ajuntament per ampliar l’aiguamoll. Es tracta d’un camp al costat de la zona humida que permet ampliar aquest espai protegit amb una nova bassa més petita. Aquest antic camp de cultiu té 1,4 hectàrees i està ubicat a menys de 100 metres al sud de l’aiguamoll seguint el camí de l’Aubreda. En aquest camp s’ha desenvolupat una franja de canyissar important resseguint el traçat del camí, i a l’extrem sud, la parcel·la compta amb un pou. Les actuacions que s’han fet en aquesta zona ampliada han estat d’ordenació de l’ús públic en els límits nord i sud, amb l’excavació d’un canal lateral i la consolidació del canyissar. En el límit oest amb el camí de l’Aubreda s’ha instal·lat una tanca de fusta i al pou existent s’ha instal·lat un equip de bombeig alimentat per plaques solars. També s’ha plantat: una tanca vegetal arbustiva i una agrupació de tamarius i dos àlbers que marquen el punt de l’aigua. L’actuació es complementa amb senyalització informativa de l’espai. Les millores tenen un pressupost de 60.000 euros. El regidor Illa ha explicat que aquesta ampliació és “una aposta per la biodiversitat i el treball que s’ha fet en aquest terreny a l’actual aiguamoll de la bòbila”.